Sunt vegetarienii mai feriţi de cancer?

1 shutterstock 745644112 jpg jpeg

Unul dintre factorii de risc implica┼úi ├«n apari┼úia cancerului este alimenta┼úia. ├Än timp ce unele produse ┼či-au demonstrat efectul protector, altele, dimpotriv─â, trebuie evitate, pentru c─â pot influen┼úa apari┼úia bolii, ├«n anumite condi┼úii. Potrivit Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, modificarea obiceiurilor alimentare este o m─âsur─â important─â de lupt─â contra cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lumea întreagă. Numeroase cercetări arată că schimările în stilul de viaţă, care includ adoptarea unei alimentaţii sănătoase, ajută la prevenirea a 30-50% din toate tipurile de cancer.

Poate o alimenta┼úie echilibrat─â s─â contribuie la sc─âderea probabilit─â┼úii de a dezvolta un cancer? Numeroasele studii realizate p├ón─â acum arat─â c─â r─âspunsul este afirmativ. Dincolo de efectul protector al unor substan┼úe nutritive precum antioxidan┼úii, dieta echilibrat─â este important─â pentru a ┼úine greutatea sub control. Este bine de ┼čtiut c─â obezitatea este implicat─â ├«n apari┼úia a 13 tipuri de cancer.

Ce înseamnă să mănânci sănătos?

Nu trebuie s─â fii nutri┼úionist pentru a ┼čti ce hran─â s─â consumi pentru a sta departe de boli ┼či pentru a-┼úi men┼úine greutatea normala.

Consumă cât mai des:

ÔłÜ legume, leguminoase ┼či fructe

ÔłÜ cereale integrale (p├óine integral─â, orez integral)

ÔłÜ proteine de calitate superioar─â ÔÇô de curcan, pas─âre,

Limitează cât poţi:

ÔîÉ carnea ro┼čie ┼či procesat─â (mezeluri, c├órna┼úi, ┼čunc─â)

ÔîÉ produsele bogate ├«n calorii

ÔîÉb─âuturile carbogazoase

alcoolul.

Vegetarienii, mai protejaţi de boală?

Sunt numeroase studiile care arat─â c─â un consum suficient de fructe ┼či legume poate reduce riscul de apari┼úie a anumitor tipuri de cancer. De asemenea, exist─â dovezi care arat─â c─â vegetarienii au un risc mai mic de a face cancer ├«n compara┼úie cu persoanele care au alimenta┼úie normal─â. De pild─â, vegetarienii au un risc mai mic de a face cancer colorectal, ├«ntruc├ót alimenta┼úia lor este mai bogat─â ├«n fibre. Ideal este ├«ns─â s─â ai o alimenta┼úie echilibrat─â, bogat─â ├«n consum de vegetale, cereale integrale ┼či s─ârac ├«n produse de origine animal─â, mai ales de carne ro┼čie.