Produse de curăţenie de făcut acasă, cu oţet şi uleiuri esenţiale

2 curatenie cu uleiuri esentiale jpg jpeg

Ai rămas fără produse de curăţenie exact când erai pe finalul primenirii casei pentru Paşte? Vestea bună e că îţi poţi prepara acasă câteva produse de curăţenie eficiente, din ingrediente ieftine şi uşor de găsit.

Soluţie degresantă universală

Pentru prepararea unei soluţii cu care să cureţi eficient chiuveta, faianţa şi gresia, ai nevoie de: 400 ml de apă, 400 ml de oţet, 1 linguriţă de detergent de vase, 10 picături de ulei esenţial de arbore de ceai sau de lămâie. Amestecă bine toate ingredientele într-un vas sau în găleata mopului, dacă îl foloseşti pentru spălarea gresiei. A nu se folosi pe suprafeţe de marmură! Dacă faianţa sau gresia au pete care nu ies, pune puţină sare pe ele şi freacă bine cu o lavetă umedă.

Spray pentru geamuri strălucitoare

Deşi pe piaţă există multe produse de curăţenie destinate geamurilor, îţi poţi prepara acasă o soluţie din ingrediente simple. Geamurile şi oglinzile din casă pot fi curăţate cu un amestec de apă distilată (3 ceşti), oţet alb (3 ceşti) şi ulei esenţial de lămâie (10 picături), depozitat într-un recipient cu pulverizator. Sau poţi face un amestec din apă şi alcool sanitar în cantităţi egale.

Soluţie împotriva prafului

Praful de pe mobilă ne dă bătăi de cap tuturor, pentru că, imediat ce îl ştergem, pare că se aşază la loc. Pentru o soluţie care să împiedice praful să se depună la fel de repede pe suprafaţa mobilei, amestecă bine 1 lingură de apă cu 1 linguriţă de oţet şi una de glicerină. Toarnă soluţia pe o lavetă şi şterge mobila. Dacă pe mobilele vechi există straturi întărite de praf, acestea se îndepărtează cu o lavetă pe care ai umezit-o în oţet.

Emulsie pentru luciul mobilei

Pentru a da lustru mobilei, ai nevoie de un amestec dintr-o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline şi un sfert de ceaşcă de zeamă de lămâie. Pune cele două ingrediente într-un recipient cu pulverizator şi, după ce ai şters praful, stropeşte mobila cu acest lichid. Lustruieşte bine cu o cârpă uscată.

Lichid de curăţat cu lămâie pentru mobilele de bambus

Dacă ai în balcon sau în curte mobile de bambus şi răchită, ştii că acestea trebuie curăţate regulat pentru a înlătura microbii şi pentru a le păstra rezistenţa în timp. Curăţarea cu o soluţie apoasă împiedică uscarea prematură a bambusului. Amestecă 300 ml de apă cu 1 lingură de sare şi 1 linguriţă zeamă de lămâie şi aplică lichidul pe mobilă cu o perie. Apoi, inmoaie o cârpă care nu lasă scame în ulei de in şi şterge mobila cu ea. După 2 ore, lustruieşte mobila cu o cârpă moale şi uscată.

Citeşte mai multe despre produse de curăţenie preparate în casă:

Soluţii pentru curăţenie preparate din citrice

Soluţii de curăţenie care nu-ţi pun sănătatea în pericol