Zilnic faci aceste greşeli care-ţi îmbolnăvesc inima

1 2 jpg jpeg

Foloseşti prea multă sare

Dacă-ţi place să mănânci sărat trebuie să ştii că rişti să ai tensiunea arterială crescută şi să devii mai vulnerabil în faţa unui infarct. Scade cantitatea de sare sau înlocuieşte-o cu ierburi aromatice şi alte condiment, mai ales dacă ai trecut de vârsta de 40 de anis au dacă ai deja hipertensiune arterială. Usturoiul, piperul, ghimbirul şi ceapa sunt benefice inimii, cresc metabolsimul şi ard caloriile, deci le poţi folosi cu încredere în lipsa sării.

Schimbările legate de dietă sunt importante şi pentru a păstra un nivel scăzut de colesterol „rău” şi pentru a diminua riscul de boli de inimă. Din meniul zilnic n-ar trebui să-ţi lipsească citricele, prunele, fulgii de ovăz, sfecla, nucile, migdalele, alunele. Toate conţin fibre care diminuează nivelul colesterolului, asigură starea de saţietate, ajutându-te să scapi de pofta de alimente nesănătoase.

Te laşi pradă stresului şi insomniei

Când trăieşti o perioadă lungă de timp fiind stresat, mâniat, tensionat este posibil să ajungi să suferi de hipertensiune, vasele de sânge să-ţi fie comprimate, imunitatea să-ţi slăbească şi activitatea inimii să aibă de suferit. Cei care suferă de depresie sunt mai predispuşi la atac de cord. De asemenea, cei care se lasă pradă grijilor şi dorm puţin, au un risc crescut de infarct. Liniştea mentală şi activităţile relaxante îţi menţin echilibrul interior.

Rezervi puţin timp pentru sport

Mişcarea este un alt mod de a preveni bolile inimii. Păstrează 30 de minute pe zi sau de 3 ori pe săptămână pentru a a face sport la o sală sau în propia casă. În zilele în care nu reuşeşti, renunţă la lift, transportul în comun, pe cât posibil, pentru a depune mai mult efort fizic. Aşa îţi reduce tensiunea arterială, scapi de stres şi ai mai multă energie.

Nu-ţi cunoşti carenţele alimentare

Discută cu medicul de familie şi află ce analize poţi face pentru a vedea dacă ai nevoie de suplimente alimentare cu vitamina E, Omega-3, vitamine din complexul B, care-ţi păstrează inima sănătoasă. Îţi poţi procura aceste elemente nutritive şi din alimente, din peşte, mai ales somon, anghinare, cereale integrale, nuci şi alune, seminţe de in, dovlecel, fasole.