VIDEO: Ouăle, benefice sau nu pentru organism?

1 2 jpg jpeg

Conţin mai mulţi antioxidanţi decât un măr

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă, prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

,,Uzina de energie nutriţională”

Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate.

În plus, gălbenuşul de ou furnizează 13 substanţe nutritive esenţiale, printre care se numără vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc.

Ajută la scăderea în greutate

Totodată, ouăle conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani. Studiile arată că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun consumă mai puţine calorii în restul zilei, deoarece proteinele din ou oferă o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp.

Care este cantitatea maximă admisă de ouă care se poate consuma?

Specialiştii britanici susţin că, în prezent, oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge.