VIDEO: Iei medicamente? Ai grijă ce mănânci!

1 2 jpg jpeg

Sucul de grepfrut

Interacţionează cu o serie de medicamente cărora nu le reduce eficacitatea, dar le creşte gravitatea efectelor secundare. Tipurile de medicamente care nu ar trebui amestecate cu sucul de grepfrut sunt:

- medicamentele care scad colesterolul, în combinaţie cu sucul de grepfrut, pot duce la atingeri musculare grave.

-

În cazul în care iei astfel de medicamente, nu bea suc de grepfrut cu două ore înainte de a le lua. Nu depăşi nici cantitatea de 250 ml pe zi.

Sucul de portocale sau de lămâie nu trebuie combinat cu antiinflamatoare sau aspirină, deoarece cauzează arsuri stomacale.

Cofeina

Evită să consumi cofeină în timpul anumitor tratamente cu antibiotice (mai ales în cazul celor folosite în tratarea infecţiilor urinare). Antibioticele împiedică eliminarea cofeinei, ceea ce poate duce la palpitaţii, tremurături şi halucinaţii.

În cazul în care eşti sub

tratament pentru astm, evită băuturile care conţin cofeină (cafea, ceai, băuturi carbogazoase), deoarece aceste medicamente au acelaşi efect ca şi cofeina.

Alimentele bogate în vitamina K

Redu consumul de varză, broccoli, avocado, pătrunjel şi salată verde dacă iei anticoagulante (medicamente pentru fluidizarea sângelui). Aceste alimente reduc eficienţa tratamentului, putând înlesni formarea de cheaguri. Mănâncă doar o porţie de legume pe zi.

Alcoolul

Alcoolul nu trebuie combinat cu medicamentele care reduc atenţia: tranchilizante, analgezice sau antitusive, antidepresive şi unele antialergice. Combinat cu acesta, alcoolul reduce reflexele şi induce somnolenţă, ceea ce afectează capacitateade a conduce un autovehicul sau de a manevra diverse utilaje.

Combinaţia de alcool cu ibuprofen, paracetemol sau aspirină poate sta la originea arsurilor de stomac sau a refluxului de acid. Explicaţia este simplă: alcoolul acţionează asupra enzimelor din ficat şi creşte toxicitatea acestor medicamente.

Alte combinaţii riscante:

-