VIDEO: Iată cele mai bune băuturi de vară!

2 jpg jpeg

Apa îţi potoleşte setea

Desigur, dacă doreşti o hidratare corectă a organismului, cea mai bună băutură este apa, deoarece este bine asimilată de organism.

Pentru ca efectul apei să fie maxim, ar trebui să nu bei o cantitate mare de apă doar atunci când ţi-e sete, ci să îţi faci un obicei din a bea câte trei-patru înghiţituri la fiecare jumătate de oră.

În cazul în care bei multă apă odată, organismul nu este capabil să o introducă imediat în circuit, astfel încât o mare parte se pierde prin transpiraţie.

Deşi este considerată cea mai bună metodă de hidratare pe caniculă, totuşi, apa nu îţi oferă şi substanţele nutritive pe care le pierzi prin transpiraţie.

Sucurile naturale te remineralizează

Pentru un aport de săruri minerale pe care le pierzi prin transpiraţie, alege sucurile naturale din fructe şi din legume de sezon. În zilele caniculare, pierzi o cantitate mare de apă cu minerale. Iar lichidul din fructe este cea mai bună soluţie pentru a te remineraliza.

Fructele şi legumele cu cel mai mare conţinut de apă sunt castraveţii, roşiile, dovleceii, sparanghelul, pepenele roşu etc. Le poţi da prin storcătorul de fructe şi poţi bea sucul rezultat, dar o băutură la fel de bună este cea preparată dintr-o jumătate de pahar de suc natural şi aceeaşi cantitate de apă minerală natural carbogazoasă.

Berea protejează rinichii

Deşi unii ar putea crede că alcoolul trebuie exclus în totalitate în zilele caniculare, studii recente au arătat că persoanele care beau un pahar de bere pe zi (aproximativ 250 ml) au o concentraţie mai mică de colesterol la nivelul rinichilor.

Grăsimile concentrate la acest nivel sunt una dintre cauzele formării calculilor renali. Într-adevăr, necesarul zilnic de lichide nu trebuie asigurat printr-un consum exagerat de bere, deoarece această băutură are un efect diuretic puternic şi, prin urmare, poate duce la deshidratare.

Ceaiul verde îţi dă energie

Când termometrul depăşeşte 35 de grade Celsius, specialiştii sunt de părere că ar trebui să eviţi cafeaua şi băuturile răcoritoare care conţin cafeină. Deoarece această substanţă creşte nivelul trans-piraţiei şi, prin urmare, duce la eliminarea apei din corp înainte să fie utilizată în mod corespunzător de organism.

Astfel, în scurt timp te poţi deshidrata. De aceea, nutriţioniştii recomandă ceaiul negru sau verde în locul cafelei. Prepară-l normal, prin infuzarea plantei în apă clocotită timp de 15 minute, dar lasă-l să se răcească şi, eventual, pune-l şi la frigider înainte de a-l bea, ca să te răcorească. Atenţie însă! Ceaiul nu trebuie să fie prea rece, deoarece nu se mai asimilează corect în corp.

Lichidele, la temperatura camerei

Dacă ai tendinţa să pui multe cuburi de gheaţă în băutură ca să te răcoreşti, trebuie să ştii că efectul este exact invers. Cu cât băutura este mai rece, cu atât te face să transpiri mai mult şi, prin urmare, favorizează deshidratarea. Aşadar, bea lichidele la o temperatură propiată de cea a camerei.

Câtă apă conţin fructele şi legumele?

1. Castravete: 96% 2. Roşie: 95% 3. Dovlecel: 94% 4. Sparanghel: 93% 5. Pepene roşu: 92%

Doctor Click! vă sfătuieşte

În general, băuturile alcoolice ar trebui evitate în condiţiile expunerii excesive la căldură. Şi cum canicula a devenit aproape o regulă vara, ar trebui să renunţăm la alcool tare (ţuică, votcă, pălincă) pe durata verii.

Primul motiv este faptul că alcoolul e diuretic, iar în condiţii de căldură accentuează deshidratarea. Al doilea motiv e faptul că alcoolul „amorţeşte” vigilenţa, scăzând capacitatea organismului de a se adapta la condiţiile de mediu şi chiar capacitatea de a sesiza şi evita pericolul – de exemplu insolaţia.