VIDEO: Iată ce conţine cel mai sănătos MIC DEJUN!

1 2 jpg jpeg

În decursul zilei, organismul utilizează mai întâi alimentele consumate la micul dejun şi apoi pe cele consumate la prânz. În timpul nopţii, organismul va utiliza pentru a creşte şi pentru a se reconstrui doar alimentele bine digerate în cursul zilei.

Alimentele consumate seara nu pot fi utilizate pentru creştere şi reconstrucţie, fiind stocate, cu riscul apariţiei obezităţii. Hrănirea în contra-timp, deci contra bioritmului nostru natural, perturbă aportul nutriţional corect, antrenând dezordini în cronologia metabolică a organismul cu consecinţe dramatice: somn agitat, trezire greoaie şi senzaţia de oboseală, luare în greutate, riscul apariţiei hipertensiunii nocturne.

Micul dejun se serveşte la 1-3 ore de la trezire. Este cea mai importantă masă a zilei, la care nu trebuie să renunţăm cu nici un preţ!

Dimineaţa ar trebui să consumăm circa o treime din hrana zilnică, iar meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Acestea nu se consumă toate la o masă, ci în zile diferite, cu excepţia ouălor, care pot fi consumate cu alte proteine.

Grăsimile sunt arse fără a avea un efect puternic de îngrăşare, lucru valabil şi pentru proteine. Cei care sar peste micul dejun se expun riscului de a deveni supraponderali sau obezi, spre deosebire de cei care iau micul dejun.

Micul dejun, în situaţii speciale, poate fi şi singura masă din zi, dacă aportul de nutrienţi este echilibrat şi suficient cantitativ.

4 formule pentru prima masă a zilei

Mic dejun cu ouă

* 1-2 ouă pregătite scrob (omletă spartă); * 70 g pâine integrală (3 felii) fără aditivi alimentari; * 10-20 g unt natural (untul se consumă de preferinţă dimineaţa); * ceai de plante sau ceai verde, negru, cafea filtru (150 ml), fără îndulcitori. Se poate adăuga puţin zahăr brun sau miere (numai după ce temperatura scade sub 40 grade C).

Mic dejun cu carne

* 150 g grătar de mânzat pregătit fără sursă de foc deschis sub carne, cu garnitură 300 g legume fierte asezonate cu un sos de ciuperci sau roşii;

* ceai de plante (ex: ghimbir) sau ceai verde, oolong, negru, cafea expresso fără lapte.

Mic dejun cu cereale

* cerealele trebuie să fie obţinute din măciniş integral sau din amestecuri de grâu dur şi comun, quinoa sau amarat, să nu fie obţinute prin expandare, ci sub formă de fulgi etc.;

* evitaţi cerealele acoperite cu glazuri de zahăr, miere, caramel, ciocolată etc.;

* consumaţi cerealele cu ceai sau cu lapte de soia sau orez şi nu cu iaurt sau lapte.

Mic dejun de post

* 300 g mâncărică de fasole cu legume de post. Se pot folosi combinaţii de boabe de fasole, năut, bob, mazăre, hrişcă, quinoa;

* ceai de plante (ex: rooibos, rozmarin, măceşe, coji de mere) îndulcit cu miere naturală.