VIDEO: Berea şi îngheţata, cu bune şi cu rele

1 2 jpg jpeg

Simplă, mai sănătoasă

Principala problemă a îngheţatei din comerţ sunt aditivii. O îngheţată are cu atât mai multe E-uri cu cât are mai multe adaosuri. Deci îngheţata de vanilie sau cea de ciocolată simplă este o alegere mai bună.

Trebuie să ştii că există îngheţate cu 200 de calorii la 100 de grame, dar şi sortimente care depăşesc dublul acestei cantităţi. Secretul este să citeşti eticheta. Şi ţine minte: ordinea în care apar ingredientele pe cutie arată şi cantitatea lor. Mai mult, ai observat ace de gheaţă în desertul tău? E semn că îngheţata a fost topită şi recongelată. În acest caz, rişti să fi cumpărat o îngheţată alterată.

Îngheţată de casă

În cartea „Revoluţie în bucătărie”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, redă o reţetă simplă de îngheţată, din ingrediente naturale. Ingrediente: - 350 g smântână - 5 ouă - 150 g zahăr - vanilie Cum o prepari: Freci gălbenuşurile cu zahărul, adaugi smântâna, vanilia tăiată mărunt şi albuşurile bătute spumă. Dă la congelator. O astfel de îngheţată se poate mânca ocazional.

Paradoxal, îngheţata este recomandată iarna, şi nu vara. Asta pentru că, odată consumată, produce căldură în corp, în niciun caz nu răcoreşte. În plus, aduce o cantitate mare de calorii, cu efect de încălzire.

Un pahar de bere, vă rog!

Veşti bune ne aduc cercetătorii italieni de la Laboratoarele Fondazione di Ricerca e Cura „Giovanni Paolo I“. Se pare că un pahar de bere pe zi previne bolile de inimă.

Mai mult, berea, spre deosebire de alte băuturi alcoolice, conţine o serie de elemente hrănitoare: magneziu, vitamine de tip B, potasiu, carbohidraţi… În plus, berea este un lichid hidratant. Conţine 90% apă! Toate bune până aici, însă nu uita că este totuşi o băutură alcoolică. Aşa că nu abuza!

Cum o alegi?

Evită sortimentele de bere cu adaos de fructe, pentru că au în conţinut diverşi aditivi. „O bere de calitate superioară va avea, evident, un preţ mai mare. Desigur că preţul este mai mic, chiar şi la berile superioare, în cazul condiţionării în recipiente mari (butoiaş)“, spune doctorul nutriţionist Corina Zugravu. Cea mai bună rămâne berea la sticlă mică, având un număr redus de ingrediente.

Seara, la masă

Nu consuma bere dimineaţa, ci seara, deoarece are efect sudorific (de intensificare a transpiraţiei). În plus, te ajută să dormi. Alcoolul din bere, deşi în cantitate mai mică decât în alte băuturi, irită mucoasa gastrică, de aceea,este bine s-o bei la masă, nu pe stomacul gol.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte. Dr. Corina Zugravu Preşedinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie

Berea hidratează ca oricare alt fluid, cu menţiunea că prezenţa fitonutrienţilor o face avantajoasă pentru economia organismului. Mai mult, conţinând bioxid de carbon, ea reface aciditatea, în general diminuată, a mediului gastric. În cazul în care se bea bere fără alcool, limitele trebuie stabilite în funcţie de necesarul caloric al consumatorului. Dacă se bea bere cu alcool, trebuie să ne limităm la cantităţile care descriu consumul moderat (330 ml femeile şi 660, bărbaţii).

Căldură mare? Parcă merge „stinsă” cu o îngheţată cremoasă ori cu o bere rece, nu? Însă ştii că nu sunt cele mai sănătoase alegeri. Însă nici dintre cele mai rele. Aşa că înarmează-te cu informaţii şi descoperă cum le poţi savura fără niciun pericol.