VIDEO: Adev─ârul despre b─âuturile energizante

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, atunci c├ónd activit─â┼úile solicitante de zi cu zi ne las─â f─âr─â energie prefer─âm, ├«n schimbul alimenta┼úiei ┼či a stilului de via┼ú─â s─ân─âtos, s─â apel─âm la stimulen┼úi precum energizantele. Ceea ce nu realiz─âm, ├«ns─â, sunt riscurile la care ne supunem atunci c├ónd consum─âm aceste b─âuturi periculoase.

Cofeina

Se ┼čtie c─â aceast─â substan┼ú─â are capacitatea de a ne oferi energie, fiind ├«ntalnit─â ┼či ├«n cafea sau anumite b─âuturi r─âcoritoare carbogazoase. O cutie de b─âutur─â energizant─â con┼úine aproximativ 80 mg de cafeina, substan┼ú─â care for┼úeaz─â organismul s─â produc─â energie chiar ┼či c├ónd acesta nu are resurse suficiente, obosind astfel excesiv mu┼čchii ┼či sistemul nervos.

Efectul cafeinei este temporar, iar c├ónd acesta a trecut persoana se simte ┼či mai obosit─â. Consumul ridicat de cafeina poate duce la anxietate sau la tulbur─âri cardiace precum palpita┼úii, aritmiile ┼či hipertensiune.

Zah─ârul

Zah─ârul este principalul ingredient care ├«n combina┼úie cu cofeina duce la o c─âdere energetic─â atunci c├ónd efectul b─âuturii dispare. O b─âutur─â energizant─â con┼úine 27 g de zah─âr, cantitate care este responsabil─â de ├«ncetinirea evacu─ârii gastrice ┼či a deshidrat─ârii.

Pe l├óng─â acestea, b─âuturile energizante mai con┼úin ┼či taurin─â, un ingredient care este folosit pentru a ├«mpiedica efectele dezastruoase ale cofeinei ┼či a zah─ârului. Alte ingrediente foarte periculoase pentru organsm sunt coloran┼úii, aromele ┼či ├«ndulcitorii.

Te ├«ntrebi de ce aceste b─âuturi sunt interzise ├«n mai multe t─âri, precum Fran┼úa, Danemarca ┼či Norvegia? R─âspunsul este simplu. Atunci c├ónd decidem s─â consum─âm aceast─â b─âutur─â nu facem altceva dec├ót s─â ne epuiz─âm propriile resurse de energie. Aceste b─âuturi nu ne ofer─â neap─ârat energie, ci pur ┼či simplu o epuizeaz─â pe cea a organismului.

Persoana care ┼či-a epuizat energia prin consumul de b─âuturi de acest fel va suferi de oboseal─â, insomnii ┼či de epuizare.

Dacă efectele precizate mai sus pot apărea la o persoană care este perfect sănătoasă, în cazul celor care suferă de anumite afecţiuni, consumul este strict interzis.

Astfel, persoanele care au hipertensiune arterial─â, boli cardiovasculare, glaucom, tulbur─âri de somn, excitabilitate ┼či sensibilitate crescute la cofein─â nu trebuie s─â consume sub nici o form─â energizante. Aceea┼či regul─â se poate aplica ┼či pentru copii, adolescen┼úii, femeile ├«ns─ârcinate sau persoane ├«n v├órst─â.

Dac─â se ├«nt├ómpl─â totu┼či s─â ai nevoie de o astfel de b─âutur─â nu o combina cu alcool. Cofeina cre┼čte tensiunea arterial─â ┼či efectul este intensificat de mai multe ori ├«n combinatie cu alcoolul. Ca rezultat, persoana poate dezvolta o criz─â hipertensiv─â foarte rapid.