VIDEO: 5 legume de toamnă care te menţin sănătos

1 2 jpg jpeg

Cartofii dulci

Bogaţi în betacaroten, vitamina C şi fibre, cartofii dulci previn deficitul de vitamina A, menţin vederea sănătoasă, generează producţia de retinol, stimulează sistemul imunitar şi reglează tranzitul intestinal.

Conopida

În compoziţia conopidei se găsesc numeroase substanţe nutritive, precum vitamina A, vitamina K şi fibre.

Vitamina A creşte rezistenţa organismului la infecţiile căilor respiratorii, îmbunătăţeşte vederea, stimulează secreţia sucurilor digestive, ajută la formarea sângelui, consolideaza oasele şi dinţii, asigură sănătatea gingiilor şi a părului, având, de asemenea, şi efect antitumoral.

Pe de altă parte, vitamina K are un rol esenţial în coagularea rapidă a sângelui şi este folosită în oprirea hemoragiilor. De asemenea, vitamina K este eficientă şi în diferite tulburări hepatice, precum icter, hepatită, insuficienţă hepatică şi ciroză.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles conţine vitaminele A şi C şi glucozinol, o substanţă care luptă împotriva cancerului. În doar 20 de minute, varza de Bruxelles poate fi preparată cu uşurinţă, în combinaţie cu alte ingrediente gustoase şi hrănitoare.

Spanacul

Spanacul conţine cel puţin 13 flavonoizi diferiţi care funcţionează ca antioxidanţi şi agenţi anticancer. De asemenea, în compoziţia spanacului se găsesc fier şi vitamina K, nutrienţi care menţin sănătatea întregului organism.

Dovleacul

Seminţele de dovleac sunt o sursă bună de acid alfalinoleic, un acid gras omega-3 care previne apariţia bolilor cardiovasculare, prin menţinerea în limite normale a hipertensiunii arteriale şi a nivelurilor de colesterol din sânge.