VIDEO: 10 alimente care aduc buna dispoziţie

Oricine are poftă de ciocolată în situaţii stresante, dar mai sunt şi alte alimente care ne dau energie sau ne întăresc nervii. Pastele, broccoli, nectarinele, ouăle sunt numai câteva exemple din topul celor mai agreate alimente. 1. Ciocolata ne face fericiţi Când totul pare gri şi nimic nu ne mai place, ciocolata rămâne totuşi una din plăcerile gustate ale vieţii. Dar nu numai gustul ei bun o face atât de dorită, ci şi efectul ei asupra nervilor.
Are un conţinut ridicat de triptofan şi teobromină, substanţe care ating nivele mici în sânge în cazul depresiilor. Nucile sau alunele sporesc efectul ciocolatei asupra sistemului nervos. Este de preferat ciocolata amăruie, cu o concentraţie mare de cacao.
Dacă ai prea multe pe cap, e cazul să devii un fan al pastelor. Mai ales cele din făină integrală au un conţinut ridicat de magneziu, substanţă care combate stresul, liniştind inima şi tensiunea şi stabilizând starea nervilor. Consumate la cină, fără a exagera cantitativ, dau un somn odihnitor.
Când nimic nu îţi mai e pe plac, nu refuza totuşi o farfurie cu broccoli. Conţine acid folic, o substanţă care contribuie la regenerarea celulelor, dă un somn odihnitor şi ne ajută să fim activi şi dinamici în timpul zilei.
24 de ore nu-ţi ajung pentru tot ce aţi de făcut? Nu ocoli fructele kiwi. Conţin multă vitamina C care apără corpul de infecţii, ne fac să ne simţim în formă şi plini de viaţă. Seleniul şi zincul pe care îl au din belşug te scapă de stările de nervozitate.
Odată cu schimbările de vreme bioritmul se dă peste cap. De aceea, apar tulburări de somn şi stări de nervozitate. Ai nevoie de vitamina B12, pe care ouăle o conţin din plin. Îţi faci griji să nu crească nivelul colesterolului? Nu e nicio problemă, dacă nu depăşeşti cantitatea de 4 ouă pe săptămână.
Culoarea lor este dată de betacaroten. Toate legumele şi fructele portocalii conţin această substanţă care îngrijeşte ţesuturile şi pielea, apărând-o de radicalii liberi, care duc la instalarea cancerului. Totodată, are efecte benefice asupra stării de spirit.
Circulaţie proastă, oboseală şi nervi? E timpul pentru un pahar de şampanie, chiar fără un motiv de sărbătoare. Spumoasă, înviorătoare, dă curaj şi voie bună. Reglează pulsul şi, după o masă copioasă, îmbunătăţeşte digestia. Totuşi, mai mult de un pahar poate să facă rău.
Când moralul este la pământ şi nimic nu pare să te mai înveselească este nevoie de ceva cu adevărat eficient. Prunele (chiar şi cele uscate) conţin un pachet complet de vitamine B, numai bun pentru întărirea nervilor. La aceasta se adaugă kalium, cupru şi zinc, substanţe care liniştesc şi combat orice urmă de melancolie. Pentru un efect cât mai bun, consumă 200 de grame de fructe pe zi.
Eşti obosit, dar nu poţi să dormi? Îţi este greu să te concentrezi? Ai nevoie de o friptură bună de pui, bogată în vitamina B6, care face să funcţioneze bine sistemul nervos. Vegetarienii sau cei care ţin post îşi pot asigura necesarul devitamina B6 consumând cereale integrale.
Când eşti extenuat atât fizic cât şi sufleteşte, e timpul pentru o salată mare proaspătă. Conţine fier, un mineral care ajută la crearea globulelor roşii. Astfel, creierul primeşte mai mult sânge şi senzaţia de oboseală dispare. Pe de altă parte, te poţi concentra mai bine.
Pentru a avea cu adevărat efect, aceste alimente trebuie să facă parte din meniul tău obişnuit, fără a exagera, mai ales când este vorba de alimente cum ar fi ciocolata sau de băuturi alcoolice. Consumarea lor ocazională poate să îmbunătăţească pe moment starea de spirit, dar efectele nu sunt de durată. Atunci când este vorba de depresii severe sau de stare de oboseală prelungită este indicat să mergi la medic.