Unt sau margarină: pe care să incluzi în alimentaţia ta

1 2 jpg jpeg

Studiile sunt cele care pot da un răspuns cel mai aproape de adevăr. Pe vremuri, oamenii consumau unt proaspăt, preparat din lapte nepasteurizat. Cel mai sănătos unt era considerat cel de capră, animalul care nu face cancer.

Ce spun specialiştii

De-a lungul vremii, o serie de studii au tot încercat să prevină populaţia cu privire la pericolele consumului de unt sau de margarină. Un studiu recent despre cât de bune sunt grăsimile saturate, găsite şi în unt, a fost făcut de Journal of the American College of Cardiology. Acest studiu, care vizează şi consumul de unt poate da anumite răspunsuri.

Studiul a fost efectuat pe o durată de trei decenii în care participanţii, 85 de mii de femei şi 43 de mii de bărbaţi, au fost evaluaţi la fiecare patru ani pentru a vedea cum s-au schimbat obişnuinţele alimentare şi bolile apărute în urma acestora. Toţi participanţii la studiu erau sănătoşi atunci când au început.

Rezultatele studiului au arătat că atunci când participanţii au înlocuit 5% din grăsimile saturate cu grăsimi polinesaturate, precum cele din nuci, riscul de a dezvolta boli de inimă a scăzut cu 25%. Iar atunci când au înlocuit tot 5% din grăsimile saturate cu grăsimi mononesaturate, găsite în nuci sau ulei de măsline, riscul scădea cu 15%.

Ce să alegi – unt sau margarină?

Pe scurt, ceea ce oamenii de ştiinţă de la Harvard au descoperit este faptul că tot ceea ce mănânci, în loc de grăsimi saturate, care se găsesc în lapte, brânză, carne şi unt, contează la fel de mult pentru inima ta ca şi cantitatea de grăsimi saturate din dieta ta obişnuită. Aşadar, sănătatea depinde de alimentaţia de zi cu zi şi de echilibrul pe care un om trebuie să îl menţină pentru a evita îmbolnăvirea.

Mai mult decât atât, unele studii au susţinut faptul că majoritatea grăsimilor saturate sunt neutre, dar cele găsite în untul de cocos şi cel de cacao sunt chiar benefice pentru sănătatea omului. În ceea ce priveşte consumul de unt în favoarea celui de margarină, atâta vreme cât consumi unt din lapte nepasteurizat, care conţine grăsimi digerabile, este mult mai sănătos decât margarina, care conţine grăsimi foarte greu digerabile pentru organism.

Untul conţine multe vitamine foarte importante pentru sănătatea noastră, vitamine ca A, E şi K2. Vitamina K2 este foarte importantă pentru sănătate, consumul scăzut al acestei vitamine a fost asociat cu boli cardiovasculare, boli de oase şi chiar cancer.

Untul este o sursă importantă de vitamina D şi iod, fiind foarte bun în zonele de munte, unde nu există alte surse de iod. În plus, este bun şi pentru digestie, sănătatea creierului şi a sistemului nervos, protejează împotriva artritei degenerative şi scade riscul de obezitate. Untul poate fi un aliment foarte sănătos, doar dacă este prelucrat din lapte nepasteurizat, de la animale netratate cu hormoni sau antibiotice.

Consumul de unt: care sunt recomandările

Unii medici au vorbit despre efectele dezastruoase ale consumului de lactate de la animale tratate cu hormoni şi antibiotice, în special asupra femeilor. Pasteurizarea laptelui distruge enzimele naturale necesare pentru digerarea proteinelor din produsele lactate. Neexistând aceste enzime, excesul de lactate se descompune în traiectul digestiv, încărcând intestinele cu un sediment vâscos ce poate trece în sânge.

În final, organismul se străduieşte să elimine produsele de putrefacţie prin piele şi plămâni sau formează un mucus în interior ce dă naştere la infecţii. Aşa se explică vindecările rapide ale unor cazuri de astm, acnee, infecţii la urechi, doar prin eliminarea produselor lactate din alimentaţie.