Topul celor mai bune 5 sucuri pentru detoxifiere

1 2 jpg jpeg

O cură de detoxifiere nu înseamnă înfometare şi nici o alimentaţie dusă la extreme, însă este întotdeauna eficientă pentru corp, cât timp nu-ţi privezi organismul de nutrienţi esenţiali. Sucurile de fructe şi legume pot fi o modalitate foarte bună de a iniţia procesul de slăbire sau a da un restart în perioadele de platou, dar şi pentru susţinere sistemului imunitar şi celui digestiv care uneori are nevoie de o pauză.

Dacă vei alătura curei de detoxifiere şi principiile Nutriţiei Ortomoleculare, care susţine că disfuncţia celulei reprezintă cauza îmbolnăvirilor şi chiar a obezităţii, vei reuşi să îţi detoxifici organismul în mod sănătos şi să şi slăbeşti în acelaşi timp.

„Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienţii specifici în concentraţiile optime, consumă energie aberant, produc în exces şi nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid. Cu alte cuvinte disfuncţiile celulei afectează în mod direct mecanismele apetitului şi metabolismului. De aceea pentru a iniţia procesul de slăbire este nevoie că celulele să fie sănătoase şi să li se asigure o anumită concentraţie optimă de micronutrienţi”, explică Dr. Horaţiu Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară şi master în biologia moleculară a cancerului. O cură de detoxifiere presupune eliminarea din alimentaţie a alimentelor procesate din comerţ, cafea, alcool, tutun, zahăr, făină, lactate, carne, ouă. În schimb, sucurile bio presate la rece de fructe şi legume vor fi cele care ajută la eliminarea toxinelor şi regenerarea ţesuturilor. Iată care sunt cele mai indicate sucuri pentru detoxifiere. Sucul de grâu verde încolţit

Prin procesul de germinare, iarba de grâu are un nivel ridicat de substanţe nutritive şi enzime, permiţând nutrienţilor să pătrundă rapid în fluxul sanguin. Iarba de grâu conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali şi este plină de clorofilă, vitamine şi minerale. Studiile sugerează faptul că aceste beneficii îmbunătăţesc digestia şi ameliorează afecţiunile stomacului, iar datorită conţinutului ridicat de clorofilă, este eficientă în lupta împotriva cancerului. Atunci când clorofila pătrunde în fluxul sanguin, aceasta stimulează hemoglobina, îmbogăţeşte celulele organismului cu oxigen şi le curăţa de substanţele nocive.

„Sucul din iarba de grâu este un excelent detoxifiant, facilitând eliminarea din organism a toxinelor şi grăsimilor în exces. Mai mult, sucul din iarba de grâu este unul din cei mai puternici detoxifianţi pentru ficat”, explică dr. Horaţiu Albu.

Sucurile de legume au avantajul de a nu ridica nivelul de glucoză din sânge aşa cum se întâmplă cu sucurile din fructe. „Multe persoane care fac detoxifiere se bazează exclusiv pe sucurile din fructe, care însă – de mult ori – împiedică ketogeneza şi de aceea nu are loc şi o „topire” de ţesut adipos în curele detox. Ketogeneza este un proces natural, fiziologic care apare atunci când grăsimile sunt transformate în energie de către organism, atunci când acesta nu primeşte suficientă glucoză (carbohidraţi). Grăsimea este descompusa în corpi cetonici şi utilizată ca şi combustibil in locul glucozei şi astfel se topeşte rezerva adipoasă a organismului. Ketogeneza la o persoana sanatoasa poate avea loc când ea nu primeşte sau primeşte mai puţini carbohidraţi decât este necesar, în perioadele de exerciţii fizice intense sau atunci când urmează o dietă cu un nivel scăzut de carbohidraţi, dar ridicat în grăsimi”, adaugă dr. Horaţiu Albu.

Un suc de legume format dintr-o combinaţie de roşii, morcovi, castraveţi, ţelină, varză murată, ceapă, lămâie, mărar, busuioc, pătrunjel reprezintă variantă ideală pentru detoxifiere.

Dintre toate fructele, ananasul este cel mai eficient în curele de detoxifiere deoarece ajută la îmbunătăţirea digestiei, datorită unui ingredient activ numit bromelina. Această substanţă descompune şi contribuie la digerarea rapidă a alimentelor, astfel încât se evite constipaţia şi balonarea.

În plus ananasul este bogat în vitamina C, care accelerează metabolismul şi oferă energie. Ananasul ajuta şi în combaterea unor pofte nesănătoase, întrucât conţine triptofan şi creşte producţia de serotonină, adică hormonul responsabil pentru buna dispoziţie. Un alt motiv pentru a consuma ananasul este capacitatea diuretică foarte bună a acestuia şi faptul că previne depunerea grăsimilor în organism.

„Ananasul este bogat în potasiu, vitamina C şi susţine sistemul imunitar prin refacerea celulelor roşii. Este o sursă excelentă de fibre, substanţe nutritive care îţi potolesc pofta de mâncare şi prelungesc senzaţia de saţietate. În acelaşi timp, ananasul este sărac în calorii, chiar dacă este foarte dulce”, explică dr. Albu.

Sfecla roşie conţine un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, poate ajuta la vindecarea unor tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.

Morcovii au un conţinut ridicat de apă (aproximativ 88%), dar sunt şi o sursă excelentă de fibre alimentare şi proteine. Sucul se asimilează foarte uşor în organism, este incredbil de săţios şi ajută şi în combaterea senzaţiei de foame datorită conţinutului ridicat de fibre şi proteine.

Indicele glicemic mic permite asimilarea sucului de morcovi treptat în organism şi menţine glicemia la un nivel optim, astfel încât creierul să perceapă senzaţia de saţietate timp îndelungat. Nu în ultimul rând, sucul de morcovi are un aport caloric foarte redus şi determină organismul să ardă depozitele adipoase pentru a avea energie.

Să nu uităm nici de faptul că sucul de morcovi este şi un excelent detoxifiant, îmbunătăţeşte digestia, contribuie la eliminarea toxinelor acumulate la nivelul ficatului şi curaţă vasele de sânge de depunerile de colesterol.