Ţinem cont de termenul de valabilitate?

1 2 jpg jpeg

Pentru a-┼či vinde marfa ├«nainte de expirarea termenului de valabilitate, supermarketurile o ├«mbrac─â ├«n pachete de nerefuzat: baxuri ├«ntregi la un pre┼ú cu 50% mai mic, 2,3, 4 produse la pre┼ú de 1... Astfel, magazinul ÔÇ×scap─âÔÇŁ pe bani frumo┼či de alimente aflate ├«n ultima etap─â de valabilitate. Altfel, comerciantul ar fi obligat legal s─â le distrug─â pe cheltuial─â proprie. Accep┼úi promo┼úia? Atunci te alegi cu mai multe produse dec├ót ai putea consuma p├ón─â la expirarea termenului limit─â. ┼×i dac─â tot ai dat un ban pe ele, parc─â nu-┼úi vine s─â le arunci c├ónd au dep─â┼čit cu o zi-dou─â durata.

Ce po┼úi p─â┼úi de la o can─â cu lapte peste termenul de valabilitate, te-ai putea ├«ntreba. ÔÇ×Alergii, infec┼úie cu Salmonella ori cu Listeria... Iar produc─âtorul nu poate fi tras la r─âspundere pentru toate acesteaÔÇŁ, ne avertizeaz─â profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercet─âri Alimentare, din Bucure┼čti.

Cele mai la risc alimente sunt ou─âle, c─ârnurile, br├ónzeturile. Mai ales pe timpul verii! Produse precum orezul, zah─ârul, pastele au un risc mic. Ce ÔÇ×p─â┼úescÔÇŁ ├«ns─â ┼či cele mai sigure alimente dup─â expirarea perioadei de valabilitate? ├Ä┼či pierd valorile nutri┼úionale! Perioada de valabilitate, ├«n func┼úie de sezon

Termenul de valabilitate este foarte bine setat de organismele ├«n domeniu, pe baza testelor de laborator. Astfel, se stabile┼čte perioada ├«n care produsul ├«┼či p─âstreaz─â caracteristicile specifice, cu condi┼úia respect─ârii regulilor de transport, de manipulare, depozitare, p─âstrare, utilizare ┼či de consum... Exist─â reguli generale dup─â care to┼úi produc─âtorii stabilesc termenul limit─â.

Potrivit profesorului de merceologie Ion Diaconescu, de la Facultatea de Comer┼ú ASE, untul de mas─â de tip B, cu con┼úinut de gr─âsimi de 65% are termen de valabilitate de 15 zile la frigider (+4-+8). Untul superior, de 85% gr─âsime, are stabilit un termen de 30 zile la temperatura frigiderului ┼či de 60 de zile la o temperatur─â ├«ntre -15 ┼či -20.

Exist─â ┼či situa┼úii ├«n care termenul de valabilitate este modificat ├«n func┼úie de sezon. ┼×tiai c─â ou─âle au un termen de valabilitate de doar 10 zile pentru perioada aprilie-septembrie? Iar ├«n sezonul rece, acela┼či tip de ou─â se p─âstreaz─â la frigider 20 de zile?

Te-ar mai putea interesa:

- Iată alimentele cu cel mai mare risc de toxiinfecţie alimentară!

- Pateul de pui poate provoca toxiinfecţie alimentară

- Cum p─âstr─âm alimentele pe c─âldur─â

Situaţia alimentelor la vrac

Ce se ├«nt├ómpl─â cu termenul de valabilitate al produselor vrac? ├Än cazul lor, po┼úi ├«ntreba v├ónz─âtorul care este data inscrip┼úionat─â pe ambalajul original. De exemplu, mezelurile feliate pot fi consumate f─âr─â nicio problem─â ├«n urm─âtoarele dou─â zile. Tot ├«n dou─â-trei zile po┼úi consuma pe┼čtele proasp─ât pescuit.

Pe l├óng─â situa┼úia achizi┼úion─ârii ├«n mod voit a produselor cu termen de garan┼úie incert, exist─â ┼či varianta cump─âr─ârii alimentelor expirate f─âr─â ┼čtirea noastr─â. Cum contracar─âm etichetarea fals─â? Iat─â un tabel care te poate ghida ├«n alegerea alimentelor proaspete.

lapte miros neutru, gust dulce gust acru, amar, rânced, se coagulează la încălzire

carne suprafa┼ú─â uscat─â, lucioas─â, culoare roz spre ro┼ču suprafa┼ú─â tern─â, v├óscoas─â, culoare u┼čor cenu┼čie

ou albu┼čul clar, g─âlbenu┼čul intact albu┼čul opac, g─âlbenu┼čul se sparge u┼čor, urme maronii

br├ónzeturi culoare alb─â, textur─â legat─â, u┼čor poroas─â pete g─âlbui, culoare u┼čor cenu┼čie, textur─â cauciucoas─â

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

directorul Institutului de Cercet─âri Alimentare

┬źProduc─âtorul nu are nicio r─âspundere┬╗

Dac─â obi┼čnuim s─â consum─âm produse dup─â expirarea termenului de valabilitate ┼či ne ├«mboln─âvim, facem o toxiinfec┼úie sau o alergie, produc─âtorul nu mai are nicio r─âspundere. Dup─â expirarea termenului de valabilitate, alimentul nu mai are valoare nutri┼úional─â, iar riscul de producere a infec┼úiilor ┼či alergiilor este mare.

Pe termen lung, consumul produselor alimentare expirate duce la stări carenţiale. Pentru că după expirarea perioadei de garanţie alimentele nu au valoare nutritivă, ne trezim că dezvoltăm boli grave pe fondul carenţelor. Se consideră că 60% din cetăţenii din Uniunea Europeană suferă de carenţe nutriţionale pe fondul cărora se dezvoltă bolile lumii moderne.