Somnolența la volan: ce alimente să mănânci pentru a rămâne treaz

somnolenta jpg

După cum arată un studiu recent, dieta poate juca un rol în capacitatea ta de a conduce, în special prin faptul că poate alunga somnolența. Află ce alimente să mănâci pentru a avea mintea limpede în timp ce conduci!

Ai de gând să pleci la dum pentru câteva ore? Ai grijă ce mănânci înainte și în timpul călătoriei. Un studiu realizat de asociația Assurance Prévention analizează somnolența la volan, principala cauză a accidentelor mortale de pe autostradă. 

Cercetătorii au analizat legătura dintre dietă și performanța șoferului, pentru a afla ce tip de hrană este indicat pentru a evita riscul unui accident.

Se pare că alimentele bogate în apă și cu un indice glicemic scăzut pot reduce pierderea atenției, și deci accidentele datorate somnolenței. Află ce alimente ssunt indicate când pleci la drum, pentru a conduce în siguranță! 

Somnolența, un factor major al accidentelor rutiere

Pentru a măsura impactul dietei asupra condusului, cercetătorii studiului au folosit 70 de șoferi, cu vârste cuprinse între 23 și 70 de ani . I-au trimis la condus după ce au mâncat și le-au observat stările de oboseală prin intermediul senzorilor optici cu infraroșu .

Într-un studiu anterior, oamenii de știință au descoperit că somnolența a crescut la 30 de minute după o masă bogată în calorii. Același lucru s-a întâmplat și atunci când voluntarii au gustat un meniu clasic, de 500 kcal .

Pe de altă parte, o masă așa-zisa optimă, alcătuită din fructe și legume, însoțită de proteine ​​slabe, oferea o stare de vigilență identică cu cea pe care o ai când conduci pe stomacul gol. Timpul de frânare a fost chiar îmbunătățit după masă.

Diferența dintre somnolență și oboseală

În general, somnolența este responsabilă pentru unul din trei accidente, fiind subestimată de șoferi.  Totuși, există o diferență între oboseală și somnolență.

Oboseala afectează concentrarea, provoacă furnicături în ochi, dureri de spate, privirea fixă ​​și rigiditatea gâtului. La rândul ei, somnolența îngreunează trezirea, te face să căști și poate duce la faze de micro-somn, care durează între 1 și 4 secunde.

Atunci când apar aceste situații, crește riscul unui accident în decurs de o jumătate de oră.  Această informație ar trebui să vă convingă să vă adaptați dieta în timpul călătoriilor lungi cu mașina. De asemenea, e bine de știut că luarea anumitor medicamente poate provoca, de asemenea, somnolență. 

Somnolența din timpul zilei, o problemă comună

Este obișnuit să te simți obosit seara, după o zi lungă sau după masă. Dar, în unele cazuri, poate deveni patologic. „ Somnolența excesivă  are ca rezultat o nevoie nedorită și uneori incontrolabilă de a dormi în timpul zilei”. Această afecțiune afectează unul din cinci oameni și 30% dintre adolescenții între 15 și 19 ani.

În unele cazuri, pacientul va trebui să doarmă între 10 până la 12 ore pentru a se simți odihnit. În caz contrar, va experimenta o trezire dificilă, nefiind pregătit să se ridice.

Castraveții

Mânâncă o salată de castraveți înainte de marea călătorie. Acest aliment bogat în apă te menține hidratat. Așa că te poți concentra mai bine pe drum.

Peștele alb

Peștele alb îți poate aduce beneficii înainte de a porni la drum. Aceasta este mai ușor de digerat decât carnea roșie, astfel încât corpul tău nu va fi suprasolicitat.

Pieptul de pui

Bogat în proteine, puiul va activa semnalele chimice responsabile cu trezirea. De asemenea, este mult mai digerabil decât carnea roșie. Nu ezita să-l mănânci!

Kiwi

Optează pentru un kiwi la desert. Acest fruct poate crește vigilența, datorită acidității sale. 

 Ridichi

Conținutul său mare de apă îți poate face numai bine, pentru că îți menține mintea ascuțită.

Albuș de ou

Albușul de ou are efecte similare puiului, datorită proteinelor care îl compun.

Ciocolata neagră

De asemenea, poți savura un pătrat de ciocolată neagră. Amărăciunea sa ar fi bună pentru vigilență, deși mai sunt necesare studii pentru a explora această legătură.