Sana vs iaurt. Care e alegerea mai sănătoasă

2 jpg jpeg

Sana şi iaurtul sunt rezultate din acelaşi proces, adică fermentarea unor bacterii lactice sau fermenţi. Diferenţa dintre ele este că sana rezultă din fermentarea acidă a laptelui nefiert, nepasteurizat, prin scăderea pH-ului are loc coagularea proteinelor, iar iaurtul se obţine prin însămânţarea laptelui pasteurizat sau fiert cu bacterii specifice, precum Thermobacterium bulgarium şi Streptococcus thermophilus.

Sana vs iaurt. Care e alegerea mai sănătoasă – cum se prepară iaurtul şi cât de sănătos este?

Denumirea de iaurt este, de fapt, denumirea laptelui prins, de altădată. Îşi are originea în Europa de Est sau Asia, iar cuvântul provine din limba turcă (youghurmak), care înseamnă “a îngroşa”. Iaurtul este mâncare de bază, mai ales la micul dejun, în Europa şi America de Nord. Iaurtul se prepară din laptele de capră, de vacă, de oaie şi de bivoliţă, dar doar laptele de vacă şi de oaie se folosesc pentru omogenizarea bacteriilor lactice. De aceea iaurturile din lapte de capră sau bivoliţă conţin doar maximum de 30% lapte de capră sau bivoliţă.

Adevăratele calităţi nutritive le oferă bacteriile lactice specifice, inclusiv aroma şi gustul este dat de acestea. Deci, chiar dacă este obţinut prin fierbere sau pasteurizare a laptelui, iaurtul nu este un lapte bătut obişnuit. Foarte interesant este că la fabricarea iaurtului este folosită o bacterie asemănătoare cu una din zona intimă a femeii (Lactobacilus Subtilis), care are rol de contrabalansare a fungilor, contribuind astfel la sănătatea femeii. Tot această bacterie, la naştere, trece pe buzele noului născut, ajunge în tubul digestiv şi participă la digestia laptelui matern.

Sana vs iaurt. Care e alegerea mai sănătoasă – cum se prepară sana şi cât de sănătoasă este?

Sana se prepară exact cum se prepară laptele bătut de altădată, prin fermentarea cu bacteriile lactice. Astfel, aceasta se obţine prin acidifierea naturală a laptelui lăsat să stea la temperatura camerei. Este un produs acid, care se prepară foarte uşor în casă. Industrial, se prepară prin însămânţarea cu maia de bacterii lactice din familia Streptococeaceae.

Sana este laptele bătut făcut în casă, din laptele nefiert, strecurat şi lăsat la prins la temperatura camerei. Cea mai bună este sana obţinută din laptele proaspăt de vacă, crud şi nepasteurizat, în special în cazul femeilor. Cu toate acestea, este indicat ca produsele lactate să fie consumate cu moderaţie de către femei. Mulţi specialişti au vorbit despre faptul că organismul feminin a fost clădit să secrete lapte, ci nu să-l primească în interiorul său. S-a mers mai departe şi unii specialişti consideră că substanţele chimice din laptele pasteurizat distrug echilibrul delicat al sistemului endocrin feminin. Mai mult, multe din cazurile de acnee, alergii şi infecţii ale urechii au fost vindecate complet prin simpla eliminare a produselor lactate din alimentaţie.

În ceea ce priveşte care este alegerea cea mai sănătoasă dintre cele două, este vorba de preferinţele fiecăruia. Atât sana, cât şi iaurtul sunt importante pentru alimentaţie, deoarece flora intestinală este menţinută echilibrat, de aceea produsele lactate sunt alimente neutre, adică liniştesc stomacul. Este bine de ştiut că nu toate produsele sunt naturale, multe dintre ele conţin aditivi, conservanţi şi chiar zahăr, iar aceste produse nu sunt neapărat la fel de sănătoase ca cele obţinute din ingrediente naturale.