Produse din porc cu prea multe grăsimi

1 2 jpg jpeg

Produse din porc cu prea multe grăsimi: salamul

Nu este o noutate că multe dintre salamurile care se găsesc în comerţ conţin aditivi şi coloranţi alimentari, indiferent de sortimentul de carne din care sunt preparate.

Tocmai de aceea specialiştii ne sfătuiesc să citim cu atenţie eticheletele când vrem să punem salam în coşul de cumpărături.

Spre deosebire de alte sortimente, salamul de porc poate să conţină până la 50-60% şorici, până la 20% carne de calitate inferioară (anume ceea ce se poate prelucra de pe picioare, gât), condimente, aditivi (pentru a obţine un gust mai bun şi pentru prelungirea termenului de garanţie) şi doar un procent mai mic de carne de calitate superioară.

Important de ştiut că 100 de g de salam de porc poate să conţină între 300-450 de calorii, ceea ce reprezintă un aport semnificativ din caloriile pe care trebuie să le consumăm zilnic. Mai mare este şi cantitatea de grăsimi saturate (15-30 g în doar 100 g).

Parizerul, printre produsele din porc cu prea multe grăsimi

Ştiai că parizerul de porc poate să conţină până la 80% slănină şi şorici? Într-un procent mai mic (uneori chiar şi sub 10%) se găseşte carnea de calitate superioară care este folosită la prepararea produsului.

Având în vedere cantitatea mai mare de grăsimi (peste 28 g la 100 de g) şi cea de sare şi de potenţiatori de gust pe care o conţine, indicat este să consumăm în cantitate mică şi nu foarte des.

Produse din porc cu prea multe grăsimi: cârnaţi

O proporţie mai mare de grăsimi se găsesc şi în cârnaţii de porc pe care îi găsim pe rafturile magazinelor. Mai exact, specialiştii în nutriţie spun că mare parte dintre sortimentele de cârnaţi pot să conţină până la 60% slănină şi şorici, asta pe lângă sare, potenţiatori de gust şi coloranţi alimentari.

Doar 100 de grame de cârnaţi pot să conţină până la 300 de calorii şi aproximativ 25 g de grăsimi (lipide). Mai ales că multe dintre sortimentele de cârnat conţin boia şi alţi coloranţi, nu de puţine ori se întâmplă ca produsele pe care le cumpărăm să conţină un procent mai mare de grăsime (slănină) şi unul mai mic de carne macră şi să nu ne dăm seama.

Ştiai că...

... masa de grăsimi din carnea de porc diferă în funcţie de partea din care provine (cotlet, porc, spată)?

INFO: Un consum ridicat de mezeluri, parizer şi cârnaţi afumaţi poate creşte în timp riscul de apariţie a unor afecţiuni grave, printre care şi cancerul.