Nutrienţii care au grijă de memoria ta
Practic, suntem atât de sănătoşi şi tineri din punct de vedere biologic precum sunt celulele noastre. În tinereţe şi la începutul maturităţii, celulele funcţionează cu eficientă sporită, producând energia esenţială pentru corp şi reparandu-se ori de câte ori e nevoie. însă, odată ce depăşim vârsta maturităţii, eficienţa lor începe să se diminueze. Pe lângă factorul genetic intervin stresul mental, emoţiile negative, dietă săracă în nutrienţi asimilabili la nivel celular, radicalii liberi produşi în organism, toxinele din alimente, apă, aer, poluanţii, radiaţiile de orice tip, activitatea solară etc. Celulele se deteriorează treptat, astfel că rezultă o stare generală de sănătate dezechilibrată şi îmbătrânire prematură.
Aşadar, pentru a preveni îmbătrânirea pramatură a organismului şi deteriorarea memoriei, este esenţial să avem o alimentaţie adecvată, bineînţeles, alături de exerciţii fizice regulate! Iată ce nutrienţi trebuie să conţină dieta ta!
Flavonoizi
Regăsiţi în cantităţi mari în fructe şi legume, flavonoizii pot fi catalogaţi că nişte nutrienţi speciali cu potenţial benefic pentru organism. Cei mai mulţi flavonoizi funcţionează că antioxidanţi puternici pentru corpul uman.
Deoarece sunt o sursă de antioxidanţi, flavonoizii au o mulţime de beneficii pentru sănătate: reduc inflamatiile, menţin arterele sănătoase şi lupta împotriva procesului de îmbătrânire. De asemenea, flavonoizii reduc riscul de demenţă, Alzheimer, boli de inima şi unele tipuri de cancer. Mai mult decât atât, flavonoizii au proprietăţi antibacteriale, antivirale, antiinflamatorii şi antialergenice. Flavonoizii au şi efect vasodilatator.
Aceşti compuşi se găsesc în fructe precum strugurii, merele şi afinele, dar şi în ciocolata neagră şi ceaiul verde.
Acizi graşi Omega-3
Acizii graşi Omega-3 îmbunătăţesc memoria şi se găsesc în cantităţi însemnate în alimente precum somonul, uleiul de in şi de măsline sau în seminţele de chia.
Acid fosfatidic
Acest compus îmbunătăţeşte memoria, starea de spirit şi funcţia cognitivă în cazul vârstnicilor. Se găseşte în cantităţi mari în soia, ouă şi alte produse lactate.
Nuci
Consumul de nuci s-a dovedit a fi extrem de benefic în ceea ce priveşte diminuarea riscului, întârzierea debutului şi chiar încetinirea progresiei bolii Alzheimer.
Suplimente de colină (Vitamina B7)
Vitamina B7 (colina) mai este numită şi vitamina memoriei, fiind una dintre puţinele vitamine implicate în metabolismul chimic al creierului. Colina previne, de asemenea, îmbătrânirea prematură.
Se găseşte în special în ouă şi ficat de vită, precum şi în lapte, iaurt sau migdale.
Suplimente de magneziu
Printre alimentele bogate în magneziu se numără avocado, soia, bananele şi ciocolata neagră.
Afine
Antioxidanţii din afine previn declinul mental şi îmbunătăţesc memoria şi funcţiile cognitive.