Nu mai consuma mâncare din conservă! Iată de ce

1 2 jpg jpeg

Conservele au în compoziţie Bisfenolul A (BPA) (această substanţă având rolul de a preveni ruginirea şi a păstra produsele proaspete), iar un consum des de alimente din astfel de recipiente creşte nivelul acestei substanţe în organism. Şi se pare că acest compus este foarte dăunător pentru organism.

Dereglează sistemul endocrin

Bisfenolul A, după cum s-a demonstrat, dereglează sistemul endocrin (perturbă glanda tiroidă şi are efect estrogenizant). De asemenea, acest compus afectează creierul, mai ales la copii.

Îngraşă

În plus, BPA favorizează instalarea obezităţii şi dezvoltarea masei adipoase.

Poate produce cancer

Pe de altă parte, specialiştii spun că bisfenolul A este cancerigen şi poate provoca sterilitate atât la barbăţi cât şi la femei.

Cauzează diabetul de tip II

Unele studii clinice arată că bisfenolul A favorizează instalarea diabetului zaharat de tip II.

Fetiţele devin mai agresive

În plus, bisfenolul absorbit de către femeile însărcinate afectează comportamentul fetiţelor născute, care devine vădit mai agresiv.

STUDIU

Creşte nivelul bisfenolului A de 20 de ori

Cercetătorii de la Universitatea Harvard, SUA, au efectuat un studiu pe 75 de voluntari. O parte din participanţi au fost rugaţi să consume supă vegetariană proaspăt gătită, iar alţii, supă din conservă. După o săptămână, dietele participanţilor au fost inversate.

La finalul cercetării, s-a demonstrat că toţi cei care au consumat supă din conservă au avut bisfenol în mostrele de urină, comparativ cu doar 77% din cei care au mâncat supă proaspătă.

Cantitatea medie de bisfenol, după consumarea supei proaspete, este de 1,1 μg/L, comparativ cu 20,8 μg/L, în cazul supei la conservă. Practic, consumarea zilnică a unei porţii de supă la conservă, creşte nivelul bisfenolului A de 20 de ori.