Motivele pentru care oul nu trebuie să lipsească de la micul dejun

1 2 jpg jpeg

Creşte nivelul colesterolului bun

Deşi se consideră că ouăle trebuie consumate mai rar deoarce cresc colesterolul, acest lucru este parţial adevărat, deoarece este vorba despre creşterea colesterolului bun (HDL). Compus lipidic esenţial pentru menţinerea structurii membranei celulare, ajută la producerea acizilor biliari necesari sistemului digestiv. Informativ, un ou conţine 210 mg de colesterol, în condiţiile în care limita zilnică admisă este de 300 de mg de colesterol. Dacă îţi doreşti să consumi doar proteinele, foloseşte doar albuşurile.

Furnizează organismului aminoacizii esenţiali

Albuşul este o sursă completă de proteine, de cea mai bună calitate, care conţine 9 aminoacizi esenţiali. Potrivit nutriţioniştilor, proteina din ou este mai bună din punct de vedere calitativ decât cea din carne sau din peşte, deoarece este asimiliată în totalitate de organism. Un ou conţine 6 grame de proteine.

Ajută la întărirea sistemului imunitar

Ouăle conţin minerale importante pentru organism, precum fierul, zincul şi fosforul. Acestea sunt necesare pentru menţinerea sănătăţii sistemul imunitar şi a sistemului osos.

Contribuie la dezvoltarea masei musculare

Sportivii profesionişti folosesc adesea în dietă albuşuri proaspete, în formă crudă, pentru a-şi reface ori pentru a-şi creşte masa musculară. Albuşul oferă 3 aminoacizi importanţi: leucina, acidul glutamic şi acidul aspartic. Aceştia ajută la sinteza proteinelor care cresc volumul muşchilor, prevenind, totodată, atrofierea musculaturii. Deoarece ouăle consumate în stare crudă pot conţine Salmonella, trebuie procurate dintr-o sursă sigură.

Te ajută să slăbeşti

Având un indice de saţietate mai ridicat cu 50% decât cerealele, ouăle te pot ajuta să scapi de câteva kilograme. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Rochester de obezitate din SUA, dacă vei consuma un ou la micul dejun, vei reduce aportul zilnic de calorii, ceea ce înseamnă că vei putea scăpa mai repede de kilogramele nedorite.