Mituri despre carnea de porc. Ce e adevărat şi ce nu

1 2 jpg jpeg

Consumul de carne a crescut considerabil în ultimii ani, mai ales din cauza apariţiei mâncării de tip fast-food, junk-food. Carnea este foarte acidifiantă şi prezintă un potenţial ridicat de putrefacţie. Nu este recomandat consumul excesiv de carne la tineri, deoarece aceasta îmbătrâneşte pielea şi îngreunează digestia.

Mituri despre carnea de porc – carnea de porc ne afectează? Da, carnea de porc îngreunează digestia şi afectează ficatul

Carnea de porc este printre cele mai grele cărnuri pentru ficat, însă nu este cea mai toxică din comerţ. Din cauza faptului că untura de porc este greu digerabilă, carnea de porc este un adevărat dezastru pentru ficat. Cercetătorii canadieni au arătat legătura dintre ciroză şi consumul de carne de porc în 16 ţări studiate. În statele în care carnea de porc se consumă cu alcool (cârnaţi cu bere sau şniţel cu vin) riscul de ciroză creşte cu până la 1.000 de ori.

Aşadar, da, carnea de porc nu este printre cele mai sănătoase cărnuri, mai ales dacă este consumată foarte des. Cu toate acestea, carnea de vită sau carnea de pui şi curcan din comerţ este mult mai nocivă decât carnea de porc crescut la ţară. Din cauza antibioticilor şi hormonilor sintetici pentru creştere, care se dau în cantităţi imense la vite, pui şi curcani, aceste cărnuri pot dăuna şi mai grav organismului.

Mituri despre carnea de porc – te poţi îmbolnăvi de la carnea de porc?

Este un mit că te poţi îmbolnăvi de trichineloză de la carnea de porc? Nu, nu este un mit. Carnea de porc pe care o cumpăraţi trebuie să aibă avizul unui medic veterinar, pentru evitarea infectării cu trizhineloză. Femeile sunt mai predispuse la riscul de a se îmbolnăci de trichineloză, deoarece el gustă cel mai des carnea înainte de a fi preparată la temperaturi înalte, unde parazitul nu poate rezista.

Mulţi ştiu că acest tip de carne este toxic. Aşa este, în funcţie de modul în care preparăm carnea de porc, aceasta poate fi toxică pentru ficat, mai ales, dar şi pentru sânge. Preparatele tradiţionale grele, de tip cârnaţi, afectează sângele. Cel mai sigur este, totuşi, ca înainte de preparare, carnea de porc să fie marinată. Se pare că nu afectează sângele sau nu aşa de rău.

Carnea de porc are colesterol rău, de aceea nu este bine să fie consumată în exces. Oricum, calitatea cărnii de porc depinde mult de mediul unde a crescut porcul, de rasă şi de mâncarea cu care a fost hrănit. Aşadar, evitaţi carnea de porc, mai ales dacă nu ştiţi rasa, provenienţa şi cu ce este hrănit. Carnea de porc trebuie consumată cât mai proaspătă, marinată şi să fie din sursă sigură.

Totuşi, cea mai bună alegerea în ce priveşte carnea animalelor domestice este mielul. Oile cresc la câmp, la aer curat şi la soare, fiind ferite de contaminarea cu chimicale. Acolo unde această carne este de preferat, precum Orientul Mijlociu, Tibet şi regiunile mediteraneene, arterioscleroza şi bolile de inimă nu au fost niciodată o problemă majoră. Mai bună decât carnea de miel este carnea de vânat: fazan, căprioară, elan, prepeliţă, destul de greu de găsit în zilele noastre.