Legumele gătite, mai sănătoase decât cele crude?

1 2 jpg jpeg

Într-adevăr, temperaturile ridicate distrug anumite proprietăţi ale legumelor cu până la 30%, mai ales atunci când sunt fierte. Însă, atunci când legumele sunt gătite la cuptor sau la grătar, anumite proprietăţi sunt amplificate.

Roşiile gătite au cu 35% mai mult licopen

Gătite, roşiile îşi măresc cantitatea de licopen cu 35%. Acest antioxidant, responsabil de culoarea roşie a legumelor, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. De asemenea, licopenul are un rol important în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Morcovii gătiţi au cu 30% mai mult betacaroten

Morcovii sunt extrem de benefici pentru întreg organismul. Deşi morcovul crud abundă în nutrienţi, cel gătit este sănătos. În plus, cel din urmă conţine cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care menţine ochii sănătoşi, protejează inima de afecţiunile cardiovasculare şi luptă împotriva celulelor canceroase.

Citeşte şi:

- Crud sau preparat?

- Vindecă-te cu o cură de crudităţi

Spanacul gătit conţine mau multă luteină

Spanacul consumat sub formă de mâncărică are beneficii mult mai mari asupra organismului, datorită conţinutului de luteină, care creşte prin gătire.

Acest antioxidant previne apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare, ajută la o mai bună absorbţie a calciului şi oferă per total mai mulţi nutrienţi decât spanacul crud.

Sfat: Legumele se pot găti cu ulei de măsline extravirgin, în combinaţie cu alte legume, timp de 2-3 minute. De asemenea, ele pot fi gătite şi la cuptor.