Ingrediente periculoase din pâine

1 2 jpg jpeg

Pâinea, alimentul de bază la masă, a devenit şi ea nocivă pentru sănătate. Bineînţeles, nu toată pâinea de pe piaţă este aşa, însă trebuie să ştiţi că pâinea care nu se întăreşte repede, ci rămâne proaspătă şi bună după o săptămână conţine ingrediente periculoase de care trebuie să vă feriţi.

Chiar dacă există o tendinţă de a alege pâine neagră în locul celei albe, din motive dietetice, se pare că nu toată pâinea neagră de pe piaţă este autentică. Aceasta de multe ori este pâine albă cu coloranţi. Aşadar, fiţi cu băgare de seamă când luaţi pâine, căci de multe ori pâinea nu are niciun beneficiu în dietă, ea nu conţine nici fibre, nici vitamine, deoarece le pierde în timpul procesării.

Trebuie multă atenţie când cumpăraţi pâine, citiţi eticheta înainte şi încercaţi să vă feriţi de următoarele ingrediente nocive organismului: grăsimi vegetale hidrogenate, zahăr, colorant caramel, emulgatori mono şi digliceride ale acizilor graşi şi E 282 (propionat de calciu).

Ingrediente periculoase din pâine – grăsimi vegetale hidrogenate şi zahăr

Grăsimile vegetale hidrogenate sunt făcute de om prin transformarea grăsimilor lichide, adică a uleiurilor, în grăsimi solide prin folosirea unor substanţe chimice la temperaturi foarte mari. Acestea fac pâine mai pufoasă, îngreunează apariţia mucegaiului, astfel că pâine rezistă mai mult timp.

Acestea sunt foarte periculoase, deoarece cresc colesterolul rău, provoacă diabet şi obezitate. Zahărul ajută pâinea să crească frumos şi dă un gust dulce plăcut. Drojdia se hrăneşte cu zahăr, de aceea pâinea arată aşa pufoasă şi bună. Este totuşi o problemă, căci zahărul este vinovat de apariţia multor boli grave, inclusiv cancer şi diabet. Pe etichetă zahărul mai apare şi ca dextroză sau glucoză.

Colorantul caramel este printre ingredientele cancerigene şi are rolul de a colora pâinea neagră sau de secară, dar se găseşte şi în sucurile acidulate. Consumat foarte des, alături de alte ingrediente bombă, provoacă boli grave.

Ingrediente periculoase din pâine – emulgatorii mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 471 şi E 282, propionat de calciu

Emulgatorii fac pâinea moale şi cu textura frumoasă, ajutând în acelaşi timp la legarea ingredientelor pe bază de apă cu cele pe bază de ulei. Sunt folosite în industria alimentară, sunt mai sigure pentru consum, însă nu sunt recomandate pentru o alimentaţie sănătoasă. Oricum, este bine de ştiut că ouăle şi laptele sunt folosite cu succes pentru a lega ingredientele, deci alegeţi acele produse în favoarea celor cu emulgatori chimici.

Propionatul de calciu împiedică formarea mucegaiului, deci atunci când pâine cumpărată are termen de valabilitate prea mare, este foarte posibil să conţină E 282. A fost asociat cu reacţii alergice şi probleme de somn şi agitaţie, mai ales la copii.

Alte E-uri conţinute în pâinea din comerţ care lasă de dorit şi pe care ar trebui să le evitaţi: E 262(ii) sau diacetat de sodiu, E 200 sau acid sorbic, E 322 sau lecitină de soia, E 330 sau acid citric şi E 223 sau metabisulfit de sodiu.

Aşadar, alegeţi cu grijă pâinea pe care să o consumaţi, există pâine fără conservaţi şi E-uri şi există şi alternativa coacerii acasă, mai ales că au apărut tot felul de modele de maşini de făcut pâine.