Iată ce se întâmplă în corpul tău când mănânci supă de pui!

image

Supa de pui poate fi un aliment cu multiple beneficii dacă este preparată corect, având în compoziție cât mai multe legume. Este bine de știut că adaosul de legume variate ca morcovi, țelină, usturoi, pătrunjel sau păstârnac asigură o gamă importantă de vitamine și minerale ce vin în completarea proteinelor regăsite în carnea de pui.

Este benefică în răceală

Carnea de pui are în compoziție un aminoacid numit cisteină, care favorizează eliminarea mucusului și prezintă un efect reconfortant. De asemenea, supa de pui contribuie la menținerea hidratării organismului și poate calma gâtul iritat. Mai mult decât atât, efectele supei de pui pot fi sporite prin adăugarea de usturoi și de morcovi, care contribuie la creșterea imunității. Usturoiul, pe lângă creșterea imunității acționează ca un antibiotic natural și ajută la menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului în limite normale, informează spiceworldinc.com. Morcovii, în schimb, pe lângă faptul că oferă gust supei și contribuie la susținerea sistemului imunitar, pot să reducă și riscul de boli cardiovasculare, grație compușilor fenolici, substanțe cu acțiune antioxidantă, scrie health.com.

Poate reduce inflamațiile

Există mai multe studii care susțin efectele antiinflamatoare ușoare pe care le prezintă supa de pui. Spre exemplu un studiu publicat în National Library of Medicine susține faptul că supa de pui poate reduce inflamațiile, mai ales datorită legumelor care sunt adăugate în acest fel de mâncare. Astfel, se recomandă legumele cu proprietăți antiinflamatoare ca pâstârnacul, țelina, usturoiul, precum și altele, informează eatingwell.com.

Contribuie la scăderea în greutate

Supa de pui este recomandată persoanelor care vor să slăbească, mai ales pentru că este un aliment sățios cu un conținut relativ scăzut de grăsimi, scrie freshmenu.com. În plus, cu cât are mai multe legume în compoziție, cu atât crește și numărul nutrienților și, implicit, al beneficiilor aduse de către aceștia.

Menține masa musculară

Carnea de pui este o sursă bună de proteine și aminoacizi, ce contribuie la menținerea masei musculare și chiar la creșterea acesteia, în cazul care este consumată de persoanele cu activitate fizică intensă.

Așa o prepari într-un mod sănătos!

Pe lângă faptul că este recomandat să adaugi cât mai multe legume în supa de pui, mai există și alte câteva indicații de care este bine să ții cont:

-alege să cumperi puii de la producătorii locali sau din locuri despre care știi că aceștia au fost crescuți în mod natural, fără a fi injectați cu hormoni. Consumul frecvent de pui cu hormoni favorizează numeroase afecțiuni precum afecțiuni tiroidiene, diabet, infertilitate, obezitate, afecțiuni ginecologice;

-evită supele la plic. Acestea, pe lângă faptul că prezintă substanțe chimice extrem de nocive, au și un conținut ridicat de sodiu, care consumat în mod excesiv poate conduce la afecțiuni ale rinichilor, boli cardiovasculare și crește considerabil riscul de AVC, scrie healthline.com.

De Anca-Teodora Popa

Surse :

https://www.freshmenu.com/pages/health-benefits-of-chicken-soup-you-should-know

https://www.health.com/nutrition/health-benefits-of-carrots#:~:text=Carrots%20are%20full%20of%20benefits,this%20vegetable%20into%20your%20diet.

https://www.eatingwell.com/article/7871311/is-chicken-noodle-soup-healthy/

https://spiceworldinc.com/health/the-top-8-health-benefits-of-garlic/

https://www.healthline.com/nutrition/is-soup-healthy#healthy-soups

https://www.medlife.ro/articole-medicale/ce-trebuie-sa-mancam-atunci-cand-suntem-bolnavi.html