Iată ce poţi bea, în afară de apă, când ai diabet!
Diabetul se poate preveni sau chiar controla mult mai uşor dacă se optează pentru o nutriţie sănătoasă, în care aportul de dulciuri, carbohidraţi şi grăsimi este permanent monitorizat. Dacă nu este controlat, diabetul zaharat poate duce la complicaţii grave. Apa este băutura perfectă pentru diabetici. Nu are calorii, zahăr sau carbohidraţi. Totuşi, sunt şi băuturi pe care le poţi consuma în cantităţi recomandate.
Ceaiul de muşeţel
Trei ceşti de ceai de muşeţel pe zi reprezintă o metodă bună de luptă contra diabetului. Cercetătorii pun efectele benefice ale ceaiului de muşeţel pe seama quercitinei, un puternic antioxidant care joacă un rol important în dezvoltarea diabetului. Ceaiul de muşeţel este de mare ajutor diabeticilor permiţându-le să ţină sub control glicemia. Alte plante din care poţi face infuzii care reduc glicemia sunt frunzele de afin şi tecile de fasole.
Laptele
Potrivit unui studiu publicat în Statele Unite, acidul palmitic, care se găseşte în lapte, iaurt, brânză, reduce cu până la 60% riscul de diabet. O dietă care conţine produse din lapte integral duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip II. Consumul zilnic ideal de lapte ar trebui să fie de 240 de ml (o cană). Dacă nu îşi place laptele, alege iaurtul sau un fruct drept sursă de carbohidraţi.
Un pahar de suc de portocale zilnic reduce riscul de diabet. Antioxidanţii din sucul de portocale au un efect benefic asupra vaselor de sânge, îmbunătăţind şi sensibilitatea la insulină.
Află AICI simptomele ascunse care arată că suferi de diabet
Ciocolata caldă
Potrivit unui studiu, o cană de ciocolată caldă înainte de culcare poate să protejeze organismul în faţa diabetului zaharat. Astfel, o dietă formată din pudră de cacao poate să amelioreze această formă gravă a bolii. Deşi este consumată în mare măsură prin intermediul ciocolatei, pudra de cacao are puţine calorii şi grăsimi, dar este bogată în fibre.
Cocktailurile sau băuturile alcoolice care conţin zaharuri pot creşte brusc glicemia, în timp ce consumul de alcool pe stomacul gol poate duce la o scădere drastică a zaharului din sânge.
Berea băută cu moderaţie nu doar că te răcoreşte într-o zi de vară, dar te ajută şi să ţii la distanţă o serie de probleme de sănătate. Alege sortimente de bere cu mai puţin alcool, deoarece astfel vei consuma mai puţine calorii şi glucide. Nu consuma mai mult de două pahare de bere pe zi. Atenţie la berile cu arome din fructe (lămâie, grepfruit, coacaze) deoarece unele din acestea conţin mult mai mulţi carbohidraţi decât berea normală.
Vinul
Conform studiilor, vinul este indicat în regimul persoanelor cu diabet pentru că poate ajuta la o mai bună utilizare a insulinei şi poate chiar să întârzie apariţia diabetului de tip 2. Ţine cont că un pahar de 150 ml de vin conţine în jur de 120 de calorii. Medicii spun că este foarte important consumul a 10-15 grame de carbohidraţi pentru fiecare porţie de alcool, pentru că glicemia să nu scadă.
…unele recipiente de plastic folosite pentru băuturi şi produse alimentare pot produce diabet?
…suplimentele de vitamina D ar putea reduce riscul de diabet la copii?