Fiert, crud sau copt? Care e mai sănătos?
Prin fierbere câştigi mai mulţi nutrimenţi
Atât legumele, cât şi fructele pierd considerabil din vitamine în momentul fierbierii, dar dezvoltă alţi nutrimenţi.
Carnea şi toate celelalte produse animale nu vor putea să fie mâncate crude niciodată pentru a aduce un plus de energie sau sănătate corpului tău. Dacă iei o bucată de carne şi o asezonezi cu ierburi, condimente şi o salată de legume, obţii o masă sănătoasă.
Alegi să consumi mai des alimente fierte? Nu arunca niciodată zeama în care au fiert legumele! Aceasta conţine toate substanţele pierdute de legume prin prepararea termică. Dacă vrei să faci doar o garnitură de legume, ai 2 variante: ori pui legumele în apa gata clocotită (ca să nu rămână chiar fără vitamine), ori refaci meniul şi, cu zeama în care ai fiert legumele de garnitură, faci şi o supă ori ciorbă sau un sos. Prin fierbere, ai o variantă sănătoasă prin care mâncărurile ies mai gustoase, fără a apela la prea multe grăsimi. Deci, din punctul de vedere al nutriţioniştilor, gătitul înăbuşit este cel mai sănătos.
Dacă vrei ca legumele să nu-şi piardă gustul, culoarea, mineralele şi vitaminele atunci alege să prepari bucatele tale la aburi.
Coacerea aduce frăgezimea şi gustul bun
Cea mai bună variantă de gătit dar care necesită o perioadă mai mare de timp pentru preparare. Prin coacere, atât carnea, cât şi legumele capătă un gust mult mai bun. Nici nu este nevoie să mai adaugi ulei deoarece carnea are suficientă grăsimie cât să se facă în propriul suc, eventual mai poţi adăuga sos de roşii cu usturoi pisat, condimente sau vin. Al dente sau fierte?
Cel mai bun exemplu îl avem cu pastele făinoase care trebuie fierte neapărat exact cât scrie pe ambalaj, deoarece altfel, amidonul cu prea multă apă se absoarbe rapid în sânge. În felul acesta îţi pui în pericol atât glicemia cât şi silueta. Prin urmare, al dente este valabil atât pentru paste cât şi pentru orez.
Când vine vorba despre cartof, cea mai bună modalitate de a-l găti şi a te bucura de aportul lui de nutrimenţi este coacerea.
Roşiile spre exemplu sunt excelente în stare crudă, în salate. Licopenul însă, un antioxidant puternic cu care roşiile se laudă, este mai bine absorbit de organism dacă aceste legume sunt prelucrate termic.
Usturoi în momentul în care îl prepari, i se măreşte conţinutul de alicină, obţinând astfel proprietăţile antibiotice şi anticoagulante, doar dacă îl adaugi în mâncare cu doar 5-10 minute înainte să se termne de gătit mâncarea.
Morcovul când este fiert, are indicele glicemic mai mare, dar de trei ori mai mulţi antioxidanţi.
Când spunem crud ne gândim imediat la fructe şi legume, luate din grădină în starea lor naturală, pe care le spălăm şi apoi le consumăm.
Mai mult decât atât, fructele sunt mult mai benefice şi gustoase dacă le consumi în stare crudă. Nu am putea zice acelaşi lucru despre cartof, mazăre sau dovleac. Cert este că în stare crudă conţin foarte multă vitamina C, care, prin fierbere sau prăjire, coacere sau uscare, se pierde. Nu mai punem la socoteală faptul că, prin asocierea cu uleiul cel puţin, cartofii devin extrem de nocivi.
Deşi fructele prelucrate termic se digeră mult mai uşor, prin acest mod de preparare se produce o creştere glicemică din cauza cantităţii de zahăr pe care o adaugi când faci compotul, dulceaţa sau şarlota.
Din punct de vedere nutriţional, e mai bine să consumi 400-500 g de fructe în stare crudă decât să mânânci un compot de 250 g.
Uleiul, în momentul în care se încinge, îşi pierde din proprietăţi şi provoacă o creştere a aportului caloric.