F─âr─â fibre nu exist─â digestie corect─â

1 2 jpg jpeg

Se vorbe┼čte din ce ├«n ce mai mult despre importan┼úa fibrelor pentru s─ân─âtatea organismului uman, iar pe pia┼ú─â exist─â diverse sortimente care s─â te ajute s─â ai o alimenta┼úie complet─â din punct de vedere nutri┼úional.

Ce sunt fibrele?

Substan┼úele de balast pe care le g─âse┼čti cu u┼čurin┼ú─â at├ót ├«n fructe c├ót ┼či ├«n legume,fibrele nu se reg─âsesc niciodat─â ├«n produsele de origine animal─â.

Trebuie s─â ┼čtii c─â stomacul t─âu nu poate digera sau absorbi fibrele, dar chiar ┼či a┼ča ele sunt vitale pentru s─ân─âtatea tractului t─âu digestiv, a inimii ┼či nu numai. Acestea pot fi solubile( contribuie la sc─âderea colesterolului din s├ónge ┼či regleaz─â scaunele) ┼či insolubile(care traveseaz─â tactul intestinal aproape intacte).

Cite┼čte ┼či: Dieta bogat─â ├«n fibre, recomandat─â adolescen┼úilor

Pont

O diet─â s─ârac─â ├«n fibre( por┼úia zilnic─â recomandat─â fiind ├«n jur de 25-30 grame/zi) favorizeaz─â instalarea modific─ârilor ├«n organismul t─âu de la senza┼úia de balonare, flatulen┼ú─â, hemoroizi, varice p├ón─â la boli de inima ┼či inclusiv cancer de colon.

Află AICI cum poţi trata hemoroizii!

Nu doar deficitul este problema, ci ┼či excesul, pentru c─â astfel se inhib─â absor┼úia celorlalte nutrimente necesar bunei func┼úion─âri a organismului.

Fibrele te ajută să te menţii în formă

Pe l├óng─â faptul c─â ajut─â la buna func┼úionare a tranzitului, con┼úin vitamine, minerale ┼či antioxidan┼úi benefici corpului t─âu ( fructele ┼či legumele sunt indicate a fi consumate zilnic).

Cu cinci por┼úii de fructe ┼či trei por┼úii de cereale integrale ├«┼úi asiguri necesarul de fibre zilnic.

Odat─â ce le-ai consumat men┼úin senza┼úia de sa┼úietate o perioad─â ├«ndelungat─â ┼či realizeaz─â o u┼čoar─â cre┼čtere a nivelului de glucoz─â din s├ónge, aspect de care trebuie s─â ┼úii cont dac─â vrei s─â sl─âbe┼čti sau dac─â suferi de diabet.

Uite ce exerciţii trebuie să faci pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen

Gr─âsimea visceral─â, asociat─â cu hipertensiune

Tot mai mulţe persoane se confruntă cu probleme ale colonului (constipaţie, hemoroizi), hipertensiune, diabet sau boala ficatului gras non-alcoolic. Dacă observi că abdomenul tău este proeminent, este indicat să mergi la un medic specialist pentru a depista la timp eventualele nereguli.

Sfat

Consumul constant de fibre ┼či mi┼čcarea zilnic─â minimum 30 de minute sunt secretele unui corp s─ân─âtos ┼či frumos.