Din secretele alimentelor anticolesterol

1 2 jpg jpeg

Colesterolul, un fel de Sperietoare a medicinei moderne, este la baza lui un personaj bun în toată povestea cu bolile de inimă. Scopul lui, atâta timp cât este în limite normale, este de a ajuta la formarea anumitor membrane celulare, dar şi în sinteza hormonilor sexuali (testosteron şi estrogen).

În plus, fără colesterol, corpul nostru ar fi în imposibilitatea de a-şi sintetiza vitamina D. Dar cine îl ia în seama atunci când îşi face treaba cuminte, în limite normale? Marea bubă este când începe să crească şi când se depune pe pereţii vaselor de sânge. Atunci ne punem problema de ateroscleroză şi de atac cardiovascular.

Şi începem să săpăm după ingrediente care să-l aducă în limite normale. Ingrediente-minune nu există, spun nutriţioniştii. Ce există: alimente care să-l aducă încet încet pe calea cea bună şi care să-l menţină acolo. Dacă sunt combinate cu tratament.

Cele mai bune uleiuri: de porumb şi de susan

Ani buni, cercetătorii au analizat o grupă a alimentelor care dădea rezultate bune în scăderea colesterolului. Este vorba de seminţele de grâu, susan şi de porumb. Toate acestea conţin fitosteroli, substanţe care seamănă ca structură chimică tocmai cu... colesterolul.

Fitosterolii se găsesc şi în plantele folosite în alimentaţie, dar în cantităţi mai mici. Dacă vei introduce în alimentaţie multe verdeţuri (îndeosebi spanac) şi seminţe (chiar sub formă de ulei – cele mai bogat uleiuri în fitosteroli sunt cele de germeni de grâu, porumb sau susan), nivelul colesterolului va scădea treptat.

Aceste substanţe inhibă „legarea” colesterolului de grăsimile ce urmează să fie absorbite în tractul digestiv. Numeroase studii au demonstrat că fitosterolii nu doar inhibă creşterea colesterolului, dar şi modifică fracţiunile acestuia: LDL (colesterol rău), HDL (colesterol bun) şi trigliceride.

Mai poţi citi şi:

- Plante şi alimente care scad colestrolul

- 6 mituri despre colesterolul mărit

Usturoiul reglează nivelul lipidelor

Un aliment care a dovedit „aptitudini” de scădere a colesterolului este şi usturoiul. Efectul lui benefic se datorează unei substanţe – alicina, care reduce depunerile de grăsime de pe vasele de sânge, reglând nivelul lipidelor şi proteinelor. Consumat în cantităţi mari, usturoiul împrumută mirosul transpiraţiei corpului. Pentru a-l îndepărta, poţi face o baie caldă prelungită. Mai este indicată, de asemenea, şi sauna.

Ovăzul, recunoscut de FDA

Dieta bogată în spanac, seminţe şi în usturoi mai poate fi completată cu cereale sau tărâţe de orz, ovăz şi cafea de cicoare.

Toate acestea conţin fibre solubile, cu efect de reducere a LDL şi a colesterolului total. În 1997, Agenţia de Control al Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (renumitul FDA) a aprobat înscrierea pe eticheta produselor de ovăz a menţiunii că un regim bogat în aceste fibre este asociat unui risc redus de apariţie a bolilor coronariene.

Concluzia FDA: ovăzul scade nivelul colesterolului din sânge, mai ales al LDL. Responsaibile pentru acest efect sunt fibrele numite beta-glucan. Deşi în timp cercetările au arătat că ovăzul are un efect mai mic decât aşteptările FDA, totuşi dă rezultate de luat în seamă.