De S─ârb─âtori, uit─â de problemele de digestie!

1 2 jpg jpeg

Fie c─â le folose┼čti sub form─â de infuzie, fie de tinctur─â sau de pulbere, tratamentele din natur─â sunt eficiente ┼či u┼čor de administrat, ajut├óndu-te s─â ai o digestie u┼čoar─â.

Studiile arată că peste jumătate din numărul adulţilor suferă de indigestie cel puţin o dată pe lună.

De S─ârb─âtori, c├ónd m─ân├ónci prea mult odat─â sau combini mai multe preparate la aceea┼či mas─â, problemele de digestie sunt ┼či mai frecvente.

Argila combate arsurile gastrice

M├ónc─ârurile picante, gr─âsimile, fructele, dulciurile, alcoolul ┼či b─âuturile acidulate favorizeaz─â apari┼úia arsurilor gastrice.

Un remediu folosit de mult timp, la fel de eficient ┼či ast─âzi ├«mpotriva arsurilor gastrice, este argila. O lingur─â cu argil─â se amestec─â ├«ntr-un pahar cu ap─â.

Acest amestec se bea cu o jumătate de oră înaintea mesei, dar neapărat imediat ce a fost pregătit. Argila este indicată mai ales persoanelor care suferă de aciditate gastrică accentuată. Propolis, împotriva indigestiei

Pentru a combate indigestia, po┼úi s─â apelezi ┼či la tincturile de sun─âtoare sau de propolis, din care se administreaz─â, ├«nainte ┼či dup─â mas─â, c├óte 15 pic─âturi pe o felie de p├óine.

Rezultate bune pentru combaterea indigestiei are ┼či sucul de morcovi ┼či de sfecl─â, b─âut diminea┼úa, pe stomacul gol. Pentru a sc─âpa de aceast─â problem─â, po┼úi s─â bei ┼či infuzii din mu┼če┼úel, din ghimbir ┼či ment─â, preparate din c├óte o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â cu ap─â.

Mu┼če┼úelul combate balonarea, ghimbirul are acela┼či efect ┼či, ├«n plus, reduce durerea stomacal─â, iar menta ├«nl─âtur─â crampele.

Pentru a evita indigestia ce poate ap─ârea dup─â mesele ├«mbel┼čugate de S─ârb─âtori, speciali┼čtii te sf─âtuiesc s─â consumi ├«n timpul mesei c├óteva rondele de ananas proasp─ât ┼či c├óteva

fructe de kiwi.

Ceaiul de ment─â, antidiareic

Printre cele mai utile medicamente naturale ├«mpotriva diareei, se num─âr─â menta ┼či coaja de stejar.

Frunzele de ment─â sunt indicate chiar ┼či copiilor ┼či se pot folosi ca tratament profilactic. Infuzia se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â cu ap─â, din care se beau dou─â-trei c─âni zilnic.

Prepară un decoct din două linguriţe de coajă la o cană de apă, din care se administrează două căni pe zi, între mese, neîndulcit.

Busuiocul înlătură greaţa

Pentru a sc─âpa de starea nepl─âcut─â de grea┼ú─â, po┼úi apela la infuzia din busuioc. Aceasta se preg─âte┼čte dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â cu ap─â.

Este indicat s─â bei una-dou─â c─âni pe zi. Este recomandat─â ┼či infuzia din 30 de grame de lev─ân┼úic─â la un litru de ap─â, din care s─â bei tot una-dou─â c─âni. De asemenea, se pot ├«ntrebuin┼úa ┼či infuziile din cimbri┼čor ┼či mu┼če┼úel, care se prepar─â ┼či se administreaz─â ├«n acela┼či mod ca ┼či ceaiul din lev─ân┼úic─â.

Sub formă de decoct, poţi folosi rădăcina de melisă. Decoctul se prepară prin adăugarea a 10 grame de plantă la un litru de apă, amestec care se fierbe 5 minute.

Mu┼če┼úelul ┼či salvia trateaz─â balonarea

Una-dou─â c─âni de infuzie din flori de mu┼če┼úel, preg─âtit─â din dou─â linguri┼úe de flori la o can─â cu ap─â, consumate zilnic, combat balonarea. Acela┼či efect ├«l are ┼či infuzia ob┼úinut─â dintr-o linguri┼ú─â de frunze de salvie, ad─âugate la o can─â cu ap─â, dac─â este administrat─â de dou─â-trei ori pe zi.

Util este ┼či ceaiul preparat din amestecul a 20 de grame de r─âd─âcin─â de valerian─â, 30 de grame de talpa-g├ó┼čtei, 30 de grame de roini┼ú─â, 10 grame de fructe de chimion ┼či 10 grame de fructe de fenicul. Este indicat s─â bei una-trei c─âni de ceai zilnic.

Cru┼čin ┼či volbur─â, contra constipa┼úiei

├Än caz de constipa┼úie, cel mai folosit remediu este decoctul din cru┼čin. Acesta se prepar─â prin ad─âugarea unei linguri de coaj─â de cru┼čin m─ârun┼úit─â la 250 ml de ap─â. Coaja de cru┼čin se op─âre┼čte ├«nt├ói, apoi se fierbe la foc mic, timp de 15-30 de minute.

Ceaiul astfel preparat se bea seara, la culcare. Po┼úi s─â folose┼čti ┼či pulberea de cru┼čin, din care se administreaz─â c├óte o jum─âtate de linguri┼ú─â, care se ┼úine sub limb─â 10-15 minute, ┼či apoi se ├«nghite cu ap─â.

O alt─â plant─â cu ac┼úiune purgativ─â este volbura. Infuzia din dou─â linguri┼úe de plant─â la o can─â cu ap─â se va bea diminea┼úa, pe stomacul gol. Tot pe stomacul gol po┼úi s─â iei ┼či dou─â-patru linguri de tinctur─â de volbur─â, amestecate cu dou─â-patru linguri de miere.

Din pulberea de volbură, este recomandat să iei jumătate de linguriţă, amestecată cu miere, pe stomacul gol.

De asemenea, de ajutor ├«┼úi poate fi ┼či infuzia ob┼úinut─â din 30 g de cru┼čin, 20 g de flori de porumbar, 20 g de flori de tei, 20 g de p─âp─âdie ┼či 10 g de fructe de fenicul. La o can─â cu ap─â,

este indicat să adaugi o lingură din acest amestec, care trebuie lăsat la fiert 5 minute. Ceaiul astfel preparat se va bea seara înainte de culcare, eventual îndulcit cu miere.

Broccoli regleaz─â nivelul de aciditate

Aceast─â legum─â are proprietatea de a regla nivelul sucurilor gastrice. ├Än plus, are capacitatea de a ├«mpiedica multiplicarea bacteriilor din stomac. De aceea, este bine s─â adaugi broccoli ├«n salat─â de fiecare dat─â c├ónd ai ocazia. De asemenea, se pot ├«ntrebuin┼úa ┼či capsule din germeni de broccoli (o capsul─â diminea┼úa ┼či una seara).

Eficient este ┼či c─ârbunele vegetal. Sub form─â de pulbere, se administreaz─â c├óte o lingur─â de c─ârbune vegetal, diluat─â ├«n jum─âtate de pahar cu ap─â, de trei-patru ori pe zi.