De ce să ţii cont când cumperi un aliment
1. Înainte de a merge la cumpărături, planifică mesele pentru următoarele zile – sau pentru următoarea săptămână. Astfel, vei şti exact de ce ingrediente ai nevoie. Notează-le pe o listă de cumpărături.
2. Nu face cumpărături când eşti înfometat. Studiile arată că, atunci când cumpărătorilor le e foame există o tentaţie mai mare de a cumpăra alimente calorice.
3. Alege produsele proaspete. La fructe şi legume, verifică să nu aibă mucegai sau locuri în care au fost lovite. Nu cumpăra cantităţi mari – mai bine mai faci o plimbare până la piaţă. Îţi va prinde bine şi la sănătate, şi la siluetă.
4. Verifică data de expirare. Vei reuşi să consumi produsul în intervalul specificat? Atenţie: adesea, pe rafturile supermarketurilor găseşti acelaşi aliment, cu termene de expirare diferite. Produsele mai proaspete sunt aşezate, de obicei, în spatele celor care expiră mai curând.
5. Atenţie la carne! Când o cumperi, carnea trebuie să fie fermă şi să nu lase lichid. Să aibă un miros neutru, în niciun caz neplăcut. Textura să fie curată, fără porţiuni cleioase la suprafaţă, iar culoarea să corespundă tipului de carne – roşu închis la vită, roz cea de porc etc.
6. Nicio masă fără peşte – dacă e proaspăt! Şi peştele trebuie să fie ferm la atingere şi să revină la forma iniţială dacă îl apeşi cu degetul. La peştele întreg, solzii şi ochii trebuie să sclipească şi să nu aibă un aspect uscat.
7. Dacă încerci să slăbeşti, este bine ca, în general, să alegi alimente bogate în proteine, vitamine, minerale, şi să le eviţi pe cele cu carbohidraţi procesaţi.
8. Cumpără produsele refrigerate sau congelate, cum sunt peştele, carnea sau produsele de patiserie, numai la final. Transportă-le până acasă într-o pungă frigorifice.
Sfatul specialistului
Mirela Căluţu, biolog specialist în dietetică
Alimentaţia e privită astăzi, mai mult ca oricând, ca valoare-indicator pentru statutul social al individului. Nu atât cât priveşte compoziţia de bază, ci mai mult „eticheta”.
Opţiunea fiecăruia dintre noi pentru obiceiurile alimentare ţine deseori de statut, dar şi de gradul de cultură. Vrem etichete, mai mult sau mai puţin bio, deşi nu ne hrănim cu ele. E şi alimentaţia o modă.
Ea a evoluat de la simplitate la rafinament, chiar la opulenţă – afişată nu rareori. Important este însă ca la baza alegerilor noastre şi a tuturor sfaturilor culese să punem echilibrul general al factorilor nutriţionali.