De ce nu slăbesc unii vegetarieni

1 2 jpg jpeg

Când vine vorba despre nutriţie nu există o regulă precisă care să funcţioneze pentru toată lumea. Corpurile noastre sunt diferite, au nevoi diferite şi reacţionează în funcţie de moştenirea genetică şi de factori externi precum stilul de viaţă, anturajul, orele de somn.

Dacă eşti amator de salate, stilul vegetarian te va acapara imediat. Poţi să obţii o masă sănătoasă şi gustoasă cu ajutorul legumelor şi a fructelor.

Prima regulă a vegetarienilor este renunţarea la consumul de carne. Acest fapt nu trebuie privit ca fiind o pedeapsă, ci ca o pauză pe care i-o oferi organismului tău. Adesea s-a constat faptul că, renunţând la carne, inclusiv în perioadele de post, kilogramele nu scad, dimpotrivă. Atunci unde este problema?

Consumul exagerat de carbohidraţi

Şi aici ne referim la zaharurile sub formă de fructoză (cantitatea mare de fructe consumată) sau făinoasele cu încărcătură glicemică mare. La aceste două greşeli se adaugă un consum mare de alimente sănătoase, dar cu aport caloric imens (nucile, seminţele).

Măsura este cea mai importantă în toate, iar cu ajutorul alimentele de origine animală, precum carnea sau brânza, care de altfel sunt foarte săţioase, mănânci cantităţi mai mici şi te saturi mai repede.

Află cu ce poţi înlocui carnea roşie AICI

Privarea organismului de proteine încetineşte metabolismul

Din start ştim că există şi proteine vegetale, însă, produsele animale sunt principala sursă de proteine esenţiale pentru refacerea şi creşterea masei musculare.

Masa musculară are cea mai mare nevoie de energie şi totodată consumă cele mai multe calorii. În momentul în care alegi să consumi carne, organismul depune un efort mai mare pentru a descompune proteinele şi pentru a elibera energia. În cazul consumului de carbohidraţi, efortul este mai mic, ei fiind o sursă de energie aproape instantanee dar care se termină repede. Astfel se explică de ce arderile metabolice sunt mai intense în cazul consumului de proteine animale.

Felul în care alegi să combini alimentele

Combinaţiile alimentare sunt esenţiale atât pentru siluetă, cât şi pentru sănătatea întregului organism. Alimentele consumate separat cu îngraşă, ci modul în care le combinăm produce acest nefast rezultat.

Este deja celebră greşeala pe care toţi o facem combinând pâinea cu cartofii prăjiţi. Eventual, mai adăugam şi carne prăjită şi iată cum organismul este asaltat de grăsimi nocive oferite de procesul de prăjire, dar şi de o cantitate mare de carbohidraţi amestecaţi cu proteine care încetinesc procesul de ardere şi favorizează depunerile.

O altă greşeală făcută mai ales în post, când nu consumi carne, este măritul porţiilor. Alături de mâncatul seara chiar înainte de a merge la culcare, carnea obligă organismul să lucreze mai mult şi mai lent, fără să apuce să se odihnească suficient. Astfel apar oboseala, lipsa de energie, nevoia de a mânca şi mai mult pentru a furniza putere corpului să funcţioneze, iar rezultatul final este însoţit de boală şi de kilograme în plus.

Pont

Indiferent de dieta pe care o urmezi, fii moderat cu porţiile şi nu uita să faci mişcare. Important este să te alimentezi la timp, să nu sari peste mese şi să eviţi combinaţiile nefaste!