De ce fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta

1 2 jpg jpeg

Fibrele alimentare le găsim, în special, în leguminoase, dar şi în fructe sau cereale. Acestea au un mare beneficiu: organismul nu le digeră şi nu le absoarbe, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, cu grăsimile, proteinele sau glucidele. Ele ajung în stomac şi ajută la digestie.

Consumul zilnic recomandat de fibre este de 35 de grame. În realitate, o dietă normală oferă doar 12 grame de fibre. Iată, aşadar, de ce fibrele sunt esenţiale pentru o alimentaţie completă şi sănătoasă!

De ce fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta: previn afecţiunile colonului

O dietă bogată în fibre diminuează şansele apariţiei de cancer de colon sau de cancer rectal. Mai mult, unele probleme ale tractului digestiv pot fi evitate, oprite sau chiar anulate doar prin urmarea dietei pe bază de fibre. Aceasta ajută la prevenirea constipaţiei sau a hemoroizilor.

De ce fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta: ţin la distanţă bolile inimii

Studiile arată că persoanele cu o alimentaţie bogată în fibre au cu 40% şanse mai scăzute de a dezvolta boli de inimă. Cercetătorii au subliniat importanţa pe care o are dieta bogată în fibre, în special micul dejun bazat pe cereale, în reducerea afecţiunilor coronariene.

De ce fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta: te ajută să slăbeşti

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus şi să te simţi mai uşor, atunci adaugă fibre în regimul tău. Pentru că se umflă în intestine, fibrele creează repede senzaţia de saţietate. Foamea dispare şi, totodată, şi nevoia de a „ciuguli” între mese. Mai mult, consumul caloric este minim şi stimulează detoxifierea organismului.

De ce fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta: reduc riscul de bolile renale

O alimentaţie care conţine fibre previne formarea calculilor biliari sau a pietrelor la rinichi prin reglarea nivelului de zahăr din sânge.

De ce fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta: te feresc de diabet

Fibrele alimentare influenţează absorbţia atât a grăsimilor, cât şi a glucozei în intestin. Cercetătorii spun că fibrele alimentare ar fi utile şi în prevenţia diabetului zaharat de tip II. Fibrele insolubile reduc răspunsul glicemic, reduc nivelul de insulină şi diminuează apetitul, lucru ce ar putea controla şi obezitatea.

Iată care sunt cele mai bogate alimente în fibre:

- Linte

- Orz

- Fasole

- Dovlecei

- Mazăre

- Anghinare

- Pere

- Broccoli

- Seminţele de chia

- Zmeura

- Avocado

- Nuci - migdale, fistic.