De ce este vitală vitamina B12 pentru organism?
Singurele alimente de unde poţi procura vitamina B12 sunt: carnea, ouăle, carnea de pasăre, produsele lactate.
Vegetarienii şi veganii au un risc crescut pentru deficitul de vitamina B12 , deoarece plantele nu o conţin şi nici nu iau suplimentele necesare.
Există persoane care nu consumă alimente ce conţin această vitamină şi persoane care deşi o consumă nu o asimilează.
Află ce se întâmplă când ai un exces de vitamina B12 în organism AICI
Ce riscuri prezintă absenţa acestei vitamine în organism?
Bolile care ţin de absorbţia de alimente, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, pot provoca probleme, precum şi utilizarea de medicamente prescrise pentru a trata arsurile la stomac. Acestea din urmă reduc producţia de acid în stomac iar pentru a absorbi vitamina B12 este nevoie de acid stomacal.
Care sunt simptomele carenţei?
Acest deficit se manifestă lent, simptomele apar treptat şi se intensifică rapid. Printre acestea putem recunoaşte senzaţii stranii, amorţeală, furnicături la nivelul mâinilor şi a picioarelor, probleme de echilibru sau de mers. Adesea te poţi confrunta şi cu anemie, slăbiciune sau oboseală, dificultăţi de gândire, halucinaţii sau limba inflamată. Această lipsă din organism poate fi depistată numai printr-un test de sânge. Dacă este lăsată netratată această problemă în timp poate cauza atât boli de sânge cât şi probleme neurologice severe.
Află cum îţi poate influenţa vitamina B12 memoria AICI
Vitamina B12 nu vindecă boli
Carenţa acestei vitamine poate fi corectată prin injecţii săptămânale de vitamina B12 sau pastile zilnice care conţin doze mari cu acestă vitamină.
Chiar dacă se tot speculează că tratează diferite boli, trebuie menţionat faptul că este bine să o ai în parametri normali în organism pentru a nu crea dezechilibre grave la nivel celular. Nu este un remediu pentru o durere ci un „must have„ pentru ca organismul tău să fie precum un zid. În cazul în care îţi lipsesc nişte cărămizi există tot timpul riscul să se surpe anumite părţi.
În cazul anemiei se recomandă şi consumul de alimente care conţin acid folic (folati) care este un alt tip de vitamina B12. Este importantă adoptarea dietei mai ales după începerea tratamentului pentru anemia cu deficit de vitamina B12.
Alimentele care conţin acid folic cuprind vegetalele cu frunze verzi, citricele şi cerealele integrale. De asemenea se recomandă evitarea consumului de alcool deoarece acesta interferează cu capacitatea organismului de a absorbi această vitamină.