De ce este nociv laptele de vacă
Totuşi, industria cărnii şi a produselor lactate foloseşte tehnici de reproducere artificială a acestor alimente, iar consumatorii sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma modificărilor.
Drept exemplu, în jurul anilor 1800, o vacă producea în jur de 2 litri de lapte zilnic, pentru ca în 1960, când procesele de modificare în ceea ce priveşte creşterea vacilor au luat amploare, producţia a crescut de la 2 litri la 9 litri zilnic.
Aceste tehnici de reproducere artificială a laptelui implică folosirea antibioticelor, selecţia genetică, utilizarea hormonilor de creştere, totul pentru a creşte producţia de lapte, respectiv profitul obţinut.
De altfel, un studiu recent al Universităţii Harvard a confirmat pericolele care se ascund în laptele de vacă şi efectele negative ale consumului pentru sănătatea consumatorului.
Iată, aşadar, câteva motive pentru care laptele de vacă din comerţ poate fi nociv pentru sănătate!
- Laptele de vacă diminuează cantitatea de fier din organismul celor mici. Potrivit unui studiu realizat ]n 1993 de Academia Naţională de Pediatrie din Statele Unite, nici un copil nu ar trebui să consume lapte de vacă până la împlinirea vârstei 18 luni. În plus, laptele de vacă are un conţinut insuficient de vitamina E, D, C, fier şi acizi graşi esenţiali;
- Laptele de vacă conţine o proteină numită caseină, o substanta extrem de lipicioasa, ea fiind folosită inclusiv ca adeziv pentru lipirea etichetelor pe sticlele de bere sau pentru a lipi bucăţi de lemn (industria de fabricare a mobilei), astfel că această substanţă poate provoca inflamaţii ale ţesuturilor moi ale copiilor;
- Consumul de lapte de vacă este asociat cu boli precum diabetul, scleroza multiplă, afecţiuni cardiovasculare, colon iritabil, boala Chron sau cataractă;
- Laptele de vacă conţine cantităţi anormale de antibiotice;
- Laptele de vacă precum şi produsele derivate conţin în jur de 59 de hormoni sintetici care se alătură altor hormoni toxici, iar aceştia pot provoca în timp boli degenerative;
- Laptele de vacă conţine cantităţi însemnate de grăsimi care pot duce la creşterea colesterolului;
- Laptele de vacă este asociat cu diferite alergii şi astm;
- Mai multe studii susţin că laptele de vacă ar provoca cancer de prostată (de la 3 pahare pe zi).