De ce avem nevoie de MINERALE

1 2 jpg jpeg

Prin numeroasele funcţii pe care le au în organism, mineralele sunt elemente importante, în lipsa cărora apar diverse boli, de la anemie la osteoporoză. Însă şi excesul lor este periculos, aşa că nu te grăbi să iei suplimente; este posibil să nu ai cu adevărat nevoie de ele. O alimentaţie variată este cea care ne ajută să ne asigurăm aportul zilnic de minerale.

În funcţie de cantitatea necesară corpului, există: macromineralele şi oligomineralele. Primele sunt cele de care organismul are nevoie în cantităţi mari (peste 100 mg): calciu, fosfor, magneziu, sulf, sodiu, clor, potasiu. În schimb, necesarul de oligominerale (fier, seleniu, zinc, crom, cobalt, cupru, iod, fluor) este mai mic (sub 100 mg pe zi).

Mineralele au acţiuni importante în corpul uman:

· Influenţează reacţiile care stau la baza degradării şi utilizării energiei;

· Menţin echilibrul acido-bazic al organismului;

· Ajută la sinteza proteinelor şi la transmiterea influxului nervos;

· Acţionează asupra mineralizării scheletului;

· Reglează ritmul cardiac;

· Sunt implicate în sinteza sistemelor enzimatice şi hormonale;

· Acţionează asupra activităţii celulare.

Se obţin dintr-o alimentaţie variată

Cea mai bună modalitate de a ne asigura cantitatea de minerale de care avem nevoie este alimentaţia cât mai variată. Carenţele de minerale apar la cei care se hrănesc inadecvat, care privilegiază, de pildă, preparatele de tip fast-food în defavoarea fructelor şi legumelor. De asemenea, deficitul de minerale este întâlnit şi la cei cu absorbţie intestinală defectuoasă, cauzată de diverse boli.

Când se justifică suplimentele

În ultimii ani, administrarea suplimentelor alimentare aproape că a devenit o modă. Acestea nu trebuie însă luate la întâmplare, ci doar după un consult medical. De pildă, dacă o persoană nu are poftă de mâncare, se simte obosită şi fără vlagă nu trebuie să se grăbească să ia suplimente, întrucât poate fi forma de simptomele unor boli, nu de lipsă de minerale.

Substanţele nutritive prezente în hrană lucrează împreună pentru a creşte absorbţia. Poate fi nevoie totuşi de administrarea de suplimente cu vitamine şi minerale în sarcină, la cei care fac efort fizic susţinut, care au diete restrictive, la vegetarieni, la cei care au diverse boli care împiedică absorbţia nutrimenţilor sau se refac după o boală.

Atenţie la excese!

Atunci când aportul de minerale depăşeşte necesarul zilnic, pot apărea atât efecte toxice, cât şi unele probleme de sănătate. De pildă, un nivel prea mare de fier este asociat cu apariţia cancerului, precum şi cu numeroase tulburări. De asemenea, un aport excesiv de calciu poate cauza apariţia pietrelor la rinichi, iar cel de potasiu poate determina instalarea tulburărilor de ritm cardiac.

Factori care cauzează carenţe

În afara alimentaţiei dezechilibrate, există şi alţi factori care favorizează apariţia lipsei de minerale:

- abuzul de alcool;

- stresul

- efortul fizic intens (care duce la pierderea de sodiu, potasiu şi magneziu prin transpiraţie);

- menstruaţiile abundente pot cauza lipsă de fier;

- excesul de ceai poate împiedica asimilarea fierului;

- medicamentele diuretice pot favoriza pierderea de potasiu;

- alăptarea poate creşte necesarul de săruri minerale.

Ştiai că...

...pentru a putea fi utilizate în corp, unele minerale sunt desfăcute în stomac sub acţiunea acidului clorhidric şi al pepsinei, fiind transformate în săruri solubile? Altele sunt mai întâi disociate sau reduse, după care sunt absorbite.

...majoritatea mineralelor sunt absorbite la nivelul intestinului subţire? Acest proces este influenţat de secreţia gastrică, de prezenţa unor vitamine, de enzime şi hormoni.

INFO

„Mineralele reprezintă 4-5% din greutatea corpului, îndeplinesc roluri importante, fiind implicate în toate reacţiile metabolice, iar excesul sau insuficienţa lor afectează echilibrul organismului, favorizând apariţia unor afecţiuni.

Deficitul de vitamine şi minerale afectează peste o treime din populaţia globului şi se manifestă prin tulburări de creştere şi dezvoltare, afectarea performanţelor intelectuale şi neuropsihice, risc de mortalitate şi morbiditate. Deficitul unui singur micronutrient apare rareori izolat, de obicei fiind vorba de deficite complexe vitaminice sau minerale”.

Sursă: „Cum să trăim mai mult şi mai bine”, Dan Cheţa (coordonator)