De câtă sare avem de fapt nevoie?

1 2 jpg jpeg

Sarea are în compoziţia sa 40% sodiu şi 60% clor. În fiecare zi, corpul are nevoie doar de şase grame de sare (NaCl), dar, în mod normal, consumăm peste măsură (între 10 şi 15 grame).

De altfel, este dificil de respectat cantitatea de sare recomandată, deoarece 85% din aceasta se găseşte deja în alimentele care alcătuiesc hrana zilnică: pâine, biscuiţi, alune, brânză, măsline şi mezeluri.

Lipsa iodului afectează ficatul

Probabil nu mai este un secret pentru nimeni faptul că cea mai „sănătoasă” sare este aceea care are în compoziţia ei iod. Acesta este un microelement nutritiv, indispensabil organismului. Iodul favorizează arderea grăsimilor, stimulează creşterea şi menţine sănătatea părului şi a pielii.

Dacă acesta lipseşte în perioada de creştere, are loc o producţie insuficientă de hormoni tiroidieni, cu efecte nocive asupra muşchilor, ficatului, rinichilor şi creierului. O persoană adultă are nevoie de aproximativ 150 micrograme de iod.

Contraindicată hipertensivilor

Sarea se „ascunde” în foarte multe alimente, chiar dacă eticheta lor nu evidenţiază acest lucru. Consumul excesiv de sare duce la apariţia hipertensiunii arteriale, care poate provoca accidente vasculare, insuficienţă renală şi boli cardiace.

Prin urmare, hipertensivii trebuie să elimine complet sarea din alimentaţie. De asemenea, aceştia trebuie să aibă mare grijă şi la cantitatea de sodiu care se găseşte nu doar în sare, ci şi în majoritatea produselor alimentare neprelucrate. Prea mult sodiu în organism duce la o creştere imediată a tensiunii arteriale. În ceea ce priveşte persoanele care nu au probleme cu tensiunea, acestea ar trebui să consume doar cantitatea de sare recomandată.

Îngraşă sau nu?

Sarea de bucătărie nu are valoare energetică şi, prin urmare, nici nu îngraşă. Dar nici nu determină pierderea în greutate. Consumul crescut de sare duce la o creştere falsă în greutate, deoarece reţine apa în ţesuturi. Dar, cu ajutorul diureticelor, se elimină excesul de apă din organism şi se creează falsa impresie de pierdere în greutate.

O poţi înlocui cu:

-Pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc, leuştean, dafin, ghimbir, piper, mentă. -Usturoi, ceapă, ardei iute şi praz.

Fără sare în mâncarea copiilor!

Mâncarea copiilor până în cinci ani ar trebui să conţină sare doar atât cât este recomandată de specialişti. Copiii sunt vulnerabili la excesul de sodiu, deoarece poate duce la deshidratare.

Potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, majoritatea părinţilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente şi nici consecinţele folosirii ei în exces. De aceea, dacă ai un copil, ai grijă să citeşti eticheta înainte de a cumpăra produsele special destinate lor. Necesarul de sare pe zi este de:

- copiii cu vârsta între 11 şi 14 ani;

- copiii cu vârsta între 7 şi 10 ani;

- copiii cu vârsta între 4 şi 6 ani;

- copiii cu vârsta între 1 şi 3 ani;

- copiii cu vârsta între 7 şi 12 luni.

O linguriţă de sare cântăreşte cinci grame.

Aşa poţi preveni excesul

Nu adăuga sare în timp ce mâncarea este pe foc, deoarece vei avea tendinţa să pui din ce în ce mai multă.

Înlocuieşte borşul sub formă de praf cu zeamă de lămâie.

Elimină din alimentaţie alunele, chipsurile, brânza sărată şi salamul.

Nu folosi maioneză şi ketchup.

Verifică cantitatea de sare de pe produsele semipreparate şi de pe mâncarea fast-food.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Consumul mare de sare se asociază cu incidenţa crescută a hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, bolii cardiace ischemice, insuficienţei cardiace, accidentului vascular cerebral şi a afectării renale.

Reducerea cu un gram a aportului zilnic de sodiu scade cu 4 mmHg tensiunea arterială sistolică şi cu 2,5 mmHg tensiunea arterială diastolică. În tratamentul nonfarmacologic al hipertensiunii arteriale, alături de reducerea greutăţii şi de încurajarea activităţii fizice, restricţia de sare sub 5 g clorură de sodiu/zi este indispensabilă. În acest sens, se va renunţa la alimentele conservate cu sare şi la adăugarea acesteia în mâncare.