Cum să te hrăneşti în post pentru a nu ajunge la urgenţe. Sfaturile dr. Tudor Ciuhodaru

image

Medicul Tudor Ciuhodaru, care susţine adoptarea legii pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România, oferă câteva sfaturi legate de nutriţie în post.

Dr. Tudor Ciuhodaru aminteşte riscurile postului:

“1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme, după această perioadă.

4. Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.”

Aşa se ţine corect postul!

„B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;

2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);

4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

image

Rețineți:

1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”, sfătuieşte dr. Tudor Ciuhodaru.