Cum să scapi de dependenţa de dulciuri

2 jpg jpeg

Zahărul poate contribui la apariţia diabetului, a bolilor cardiovasculare, dar şi a obezităţii. Cum recunoşti dependenţa de dulciuri Dacă nu poţi sta o zi fără să mănânci ceva dulce şi eşti irascibil, stresat, dacă nu poţi să rezişti în faţa unei prăjituri sau dacă găseşti mereu motive te răsfeţi cu o bomboană sau cu o băutură dulce înseamnă că eşti dependent de dulciuri.

Cel mai bine este să renunţi la acest obicei cu paşi mici, fără a elimina brusc toate alimentele care conţin zahăr. Începe să creşti aportul de fructe, pentru că sunt dulci, dar îţi asigură şi o cantiatte importantă de vitamine şi minerale. Fructele conţin şi fibre, care prelungesc senzaţia de saţietate şi reglează glicemia.

Dacă îţi plac dulciurile, este posibil să fii şi un împătimit al băuturilor carbogazoase. Ei bine, încearcă să le elimini şi pe aceastea treptat, căci reprezintă o sursă importantă de zahăr. Le poţi înlocui cu ceaiuri neîndulcite şi sucuri naturale din fructe.

O regulă de aur este să faci mişcare, astfel încât corpul să secrete serotonină, hormon care se produce şi atunci când mânânci dulciuri.

La secreţia de serotonină ajută şi consumul de lapte, datorită unei proteine pe care o conţine. Mişcarea contribuie şi la crearea unei stări de bine, te ajută să treci mai uşor peste perioadele stresante.

Atenţie la alimentele pe care le cumperi, deoarece multe dintre ele conţin zahăr, chiar dacă este vorba despre salate, pâine, covrigi, ketchup, sau conserve cu sos tomat. De aceea, este important să citeşti cu atenţie eticheta.

Aportul zilnic de zahăr ar trebui să fie de 25 de grame pe zi, adică 5 linguriţe. Recomandarea aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.