Cum să prepari sănătos carnea

1 2 jpg jpeg

Astfel, temperaturile crescute, flacăra directă şi fumul pot da naştere substanţelor cancerigene. Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compuşi care se formează în fumul rezultat din grăsimea ce se scurge din carne şi arde pe grătar, care se vor regăsi din plin în crusta de deasupra cărnii, şi amine heterociclice, care sunt produse în carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme. Drept urmare, se recomandă prepararea cărnii la foc mic, chiar dacă acest proces, care este şi mai sănătos, durează mai mult.

Nu în ultimul rând, este bine să se consume cu moderaţie carnea roşie, în special cea de porc, care este şi cea mai grasă. Grăsimile saturate se digeră mult mai greu, aşa că riscul dezvoltării cancerului de colon sau a unei boli de inimă creşte considerabil dacă se face exces.

Însă, proteinele şi fierul din carne o fac extrem de importantă pentru organism, motiv pentru care nu ar trebui exclusă din alimentaţie nici măcar în curele de slăbire. Uneori însă carnea ne poate face mai mult rău decât bine fiindcă este pregătită greşit.

Iată, aşadar, câteva sfaturi ca să prepari sănătos carnea!

Cum să prepari sănătos carnea - la cuptor

Carnea la cuptor, fie că e vorba de pui, porc sau vită, este o alternativă excelentă şi delicioasă dacă ştii să o găteşti. Se pune bucata de carne pe un pat de legume proaspete într-un vas termorezistent, acoperit sau nu cu o folie de aluminiu. Se lasă la cuptor cât este necesar, este foarte gustos şi sănătos. Pentru a mai tăia din gustul gras, se condimentează cu mult ghimbir. Ghimbirul protejează stomacul şi ajută circulaţiea.

Cum să prepari sănătos carnea - la plită încinsă sau la grill

Carnea va fi sănătoasă dacă va fi gătită la plită încinsă sau la grill, nu la un grătar tradiţional, cu cărbuni. Este important ca grăsimea să se scurgă în lateral sau dedesubt, dar nu pe sursă de căldură.

Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive, explică medicii.

La polul opus, din punctul de vedere al valorii nutritive, se află carnea prăjită în ulei, unt sau untură. Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare.

Cum să prepari sănătos carnea - la wok sau înnăbuşită

O altă metodă sănătoasă este prepararea cărnii la wok. În wok se poate face carnea cu legume şi doar puţin ulei de susan sau măsline. Se taie felii cât mai subţiri şi se lasă la gătit alături de legume şi neapărat condimente mai iuţi.

Carnea de porc înăbuşită în legume suculente, alături de câteva condimente aromate pot face o gustare senzaţională şi sănătoasă. Se pun bucăţile de carne de porc într-o tigaie, se lasă la rumenit puţin, apoi se adaugă legume suculente, precum roşii, dovlecei, ciuperci şi se condimentează. Se mai adaugă vin roşu sau bere, astfel carnea se frăgezeşte şi mâncarea astfel preparată nu conţine atât de multe grăsimi.