Cum recunoşti uleiul de măsline falsificat

1 2 jpg jpeg

În primul rând, pentru a fi sigur că uleiul de măsline pe care vrei să-l cumperi este de calitate, trebuie să ţii cont de următoarele aspecte:

1. Pe etichetă să se menţioneze că măslinele au fost presate la rece, prin metode mecanice, ceea ce înseamnă că este vorba de un ulei de foarte bună calitate.

2. Cu cât este mai scump, cu atât este mai de calitate. În România, preţul unui litru de ulei de măsline de calitate poate varia între 20 şi 80 de lei.

3. Aciditatea să fie în jurul valorii de 0,8 (exprimare în grame de acid oleic la 100 g ulei). Acesta este un indicator foarte important, iar dacă nu este specificat, înseamnă că nu poţi avea încredere în produsul respectiv.

Citeşte şi:

- 7 motive ca să foloseşti ulei de măsline

- Uleiul de măsline, aur lichid pentru sănătate

- 5 beneficii ale uleiului de măsline

4. Evită uleiul care miroase a rânced, a mucegai sau a ars. Gustul uleiului de măsline autentic trebuie să fie puternic, fructat, piperat şi amar.

Ar fi bine să cumperi doar uleiul de măsline ambalat în sticle închise la culoare sau în butoiaşe metalice, din cauză că lumina afectează calitatea produsului. Unele sticle au trecută pe etichetă data recoltării măslinelor.

Aceasta ar trebui să fie cât mai recentă faţă de momentul achiziţionării din magazin. Iar termenul de valabilitate ar trebui să fie de 2 ani de la data îmbutelierii.

Ce mai trebuie să ştii

- Dacă uleiul de măsline emană fum puternic la temperaturi mai mici de 190°, este posibil să fie contrafăcut.

- Alege uleiul care are înscrise pe etichetă numele producătorului şi locul de fabricaţie

- Evită uleiul de măsline ambalat în plastic, pentru că acesta poate schimba puţin gustul produsului.

Bulină: În comerţ, există şi uleiuri din turte de măsline, care sunt însă de o calitate inferioară.