Cum ne poate îmbolnăvi sarea în exces

1 2 jpg jpeg

Sarea în exces este responsabilă pentru cel puţin cinci afecţiuni. Pe lângă faptul că poate da dependenţă, sarea ne poate îmbolnăvi serios!

Favorizează bolile de inimă

Depăşirea dozei zilnice de sodiu recomandată poate creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Studiile de specialitate au scos la iveală că aportul ridicat de sare este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral şi de boli cardiovasculare.

Poate produce edeme

Reţinem apă în ţesuturi, în special la nivelul picioarelor, braţelor şi feţei dacă obişnuim să consumăm sarea în exces. Edemele pot fi cauzate de cantităţi mari de sodiu în corp. Acestea pot fi remediate prin regim alimentar sau prin tratament medicamentos, în funcţie de cât de gravă este problema.

Dă dependenţă de alimente sărate

Când consumăm o cantitate mare de sare pentru o perioadă mai lungă de timp, putem deveni dependenţi de alimente sărate sau tip fast-food. În plus, ne pierdem simţul gustului şi nu mai putem controla cantitatea de sare îngerată.

Stimulează declanşarea cancerelor stomacale

Consumul excesiv de alimente procesate, cu cantitate mare de sare în conţinut, este dăunător stomacului. Limitează consumul de produse, precum bacon, cârnaţi şi alte alimente cu sare şi grăsimi ascunse şi poţi preveni riscul de apariţie a cancerului de stomac. Conform Consensus Action on Salt & Health, bărbaţii sunt mai vulnerabili să dezvolte acestă afecţiune decât femeile.

Afectează sănătatea rinichilor

Prin rinichi sunt eliminate reziduurile. De asemenea, rinichii ţin sub control producerea de globule roşii în corp. Un aport crescut de sare în organism înseamnă pentru rinichi o activitate extrem de solicitantă. În publicatia Blood Pressure UK scrie că acest lucru reduce considerabil abilitatea rinichilor de a filtra şi de a elimina toxinele de corp.