Cum este sănătos să decongelezi carnea

1 2 jpg jpeg

Însă, ce te faci atunci când ţi-e foame şi vrei să pregăteşti rapid prânzul sau cina? Iată câteva sfaturi oferite de experţi!

Decongelarea cărnii în apă rece

În acest caz, se pune carnea congelată şi împachetată într-o pungă închisă etanş într-un recipient cu apă rece. Se menţine temperatura apei constantă şi se schimbă la fiecare 30 de minute.

Avantaje: Această metodă de decongelare a cărnii este mai rapidă decât dezgheţarea la frigider şi mai indicată decât cea la cuptorul cu microunde (când carnea este parţial gătită). În plus, acest proces este rapid şi durează cel mult o oră.

Dezavantaje: Această modalitate de dezgheţare a cărnii necesită mai multă atenţie decât decongelarea la cuptorul cu microunde sau în frigider, deoarece este nevoie să schimbi apa la fiecare 30 de minute. Un alt dezavantaj îl constituie rupere pungii, existând riscul de contaminare a cărnii cu bacterii.

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Avantaje: În mod sigur, aceasta este cea mai rapidă metodă de dezgheţare a cărnii şi nu cere multă atenţie.

: Evident, procesul de dezgheţare a cărnii la cuptorul cu microunde va găti parţial carnea, mai exact extremităţile, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Însă, asta înseamnă că trebuie să găteşti carnea imediat, pentru a împiedica proliferarea bacteriilor în carne.

De asemenea, trebuie să acorzi atenţie vasului în care stă carnea la dezgheţat. În niciun caz, carnea nu va fi aşezată pe ambalajul original din spumă, întrucât aceasta emite produse chimice dăunătoare în contact cu aerul fierbinte.

Verdictul? Dezgheţarea cărnii la cuptorul cu microunde pare cea mai sigură şi rapidă metodă, cu condiţia să ţii cont de anumite sfaturi:

- Scoate carnea din ambalajul realizat din plastic şi spumă şi pune-o la cuptor într-un vas termorezistent; - Găteşte carnea imediat după dezgheţare; - Decongelează carnea din timp punând-o în frigider - dezgheţarea treptată a cărnii la frigider este cea mai sigură şi recomandată metodă, aceasta rezistând până la 5 zile în frigider.