Condimente minune pentru sănătatea ta

2 jpg jpeg

Dacă te doare capul, măseaua sau tuşeşti, înainte de a lua medicamente, deschide dulăpiorul cu condimente. Nu te punem să găteşti, ci să încerci „reţetele” cu condimente de pe vremea bunicii.

Ai să vezi că au efect! Pe lângă faptul că fac mâncărurile mai gustoase, condimentele sunt şi o importantă sursă de sănătate pentru organism. Condimentele ne scapă de stres, oboseală, gripă, de problemele de circulaţie sau de reumatism.

Scorţişoara este recomandată cardiacilor

Pentru cardiaci, o cură cu 5 g de scorţişoară amestecată cu două linguriţe de miere, consumate dimineaţa şi seara, timp de o lună, va face minuni. Scorţişoara este antiseptic şi elimină stresul, stimulând circulaţia sanguină.

De asemenea, suplimentele de scorţişoară ajută şi la scăderea glicemiei. Mai nou, acest condiment este folosit în alte ţări şi ca remediu antigripal, după ce un profesor israelian a creat un extract de scorţişoară cu proprietăţi antivirale.

Boiaua combate răceala

Pentru că suntem în plin sezon rece, când răceşti sau faci gripă mai uşor, trebuie să ştii că poţi scăpa de febră bând ceai din boia amestecată cu zahăr şi cu portocale. De asemenea, febra şi alte simptome ale răcelii pot fi combătute cu ghimbir.

Acest condiment este un bun antiseptic, tonic şi diuretic. Totodată, creşte pofta de mâncare, combate balonarea şi te scapă de răul de maşină ori de durerile reumatismale. Aplicat pe piele, ghimbirul măreşte rezistenţa la frig.

Piperul tratează tusea

În sezonul rece, un aliat în lupta împotriva virusurilor este piperul. Un vârf de cuţit de piper măcinat, amestecat cu trei linguriţe de miere şi cu câteva picături de lămâie, te scapă de tuse.

Totodată, piperul stimulează digestia, are efect antibacterian şi ajută la arderea grăsimilor, fiind indicat celor care doresc să slăbească.

Atenţie, însă! Persoanele care au probleme digestive sau renale trebuie să consume foarte puţin piper, deoarece are efect iritant. De asemenea, consumat în exces, piperul poate agrava hipertensiunea.

Măghiranul şi cimbrul vindecă durerea de gât

O infuzie preparată dintr-o linguriţă de cimbru la o cană cu apă fiartă, îndulcită cu miere, tratează durerea de gât.

Infecţiilor urinare le poţi veni de hac cu trei picături de ulei volatil de cimbru, amestecate într-o linguriţă cu miere. Leacul se ia de trei ori pe zi, o lună.

Rozmarinul, bun la toate

Acest condiment, pe lângă faptul că aromatizează mâncarea şi o păstrează proaspătă câteva zile, vindecă multe afecţiuni.

Prepară o tinctură din 10-15 frunze uscate, lăsate la macerat într-un amestec dintr-un pahar cu alcool de 70 de grade şi un pahar cu apă.

După două săptămâni, strecori maceratul şi pui lichidul într-o sticlă închisă ermetic. Ia o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mese. Această cură este indicată în scleroză cerebrală, în astenie şi în hipotensiune.