Ciocolata neagr─â, aliment-medicament

2 jpg jpeg

Sursa cea mai bună de antioxidanţi

Ciocolata neagr─â este fabricat─â din semin┼úele arborelui de cacao ┼či este una din cele mai bune surse de antioxidan┼úi. Cu c├ót procentul de cacao este mai mare cu at├ót num─ârul antioxidan┼úilor ┼či flavonoizilor este mai ridicat.

Antioxidan┼úii sunt nutrien┼úi care lupt─â ├«mpotriva radicalilor liberi, ce atac─â celulele ┼či sunt responsabili de declan┼čarea unor boli, precum cancerul. Flavonoizii au propriet─â┼úi antivirale, antiinflamatorii, antibacteriale ┼či antialergenice.

Reduce riscul bolilor de inim─â

Mai multe studii efectuate ├«n SUA, Germania, Japonia ┼či Suedia, efectuate pe mai mult de 100.000 de oameni, au demonstrat c─â ciocolata neagr─â ajut─â la reducerea riscului apari┼úiei unor boli ale inimii. Potrivit acestor studii, cei care au consumat s─âpt─âm├ónal ciocolat─â neagr─â ┼či-au mic┼čorat cu 37% riscul de a face boli de inim─â.

De asemenea, compu┼čii bioactivi din cacao pot ├«mbun─ât─â┼úi circula┼úia s├óngelui ├«n artere ┼či pot sc─âdea a tensiuniea arterial─â. Implicit, scade ┼či riscul apari┼úiei unor boli cardio-vasculare.

Cite┼čte ┼či:

- Iată de ce nu te poţi abţine să mănânci ciocolată

- Care ciocolat─â este cea mai s─ân─âtoas─â?

Telmo Pereira, profesor Colegiul Superior de Tehnologie a S─ân─ât─â┼úii din Portugalia spune c─â ÔÇ× ciocolata nu poate ├«nlocui medicamentele prescrise de medici pentru bolile de inim─â, acolo unde este nevoie de ele.

Adic─â ├«n cazul unei persoane cu func┼úii vasculare sever afectate, nu te po┼úi baza pe efectele ciocolatei negre. Dar cei care beneficiaz─â cel mai mult de efectele ei sunt cei cu risc mediu de boli cardiovasculare, ob┼úinute la testele medicale pe care le realizeaz─â cardiologiiÔÇť.

├Ämbun─ât─â┼úe┼čte func┼úiile cerebrale

Un studiu britanic efectuat cu 4 ani ├«n urm─â arat─â c─â la persoanele care consum─â moderat timp de 5 zile, ciocolat─â neagr─â, fluxul de s├ónge de la nivelul creierului se ├«mbun─ât─â┼úe┼čte.

Cacaua poate ├«mbun─ât─â┼úi fluen┼úa verbal─â la persoanele ├«n v├órst─â ce sufer─â de tulbur─âri mintale. De asemenea, ea con┼úine ┼či substan┼úe stimulante, cafein─â ┼či teobromin─â, care ├«mbun─ât─â┼úesc func┼úia creierului pe termen scurt. BULIN─é: Ciocolata neagr─â stimuleaz─â tranzitul intestinal, prevenind constipa┼úia.