Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

2 jpg jpeg

Pe lângă deja clasicele uleiuri de floarea-soarelui sau de măsline, consumatorii optează, mai nou, pentru uleiul din rapiţă, uleiul de cocos sau chiar uleiul de avocado. Iată, aşadar, care sunt cele mai gustoase şi mai sănătoase uleiuri!

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: ulei din seminţe de struguri

Acest ulei de culoare galben pal a fost desemnat recent ca fiind ideal pentru consum dooarece protejează inima şi este bogat în vitamina D. Uleiul are o aromă relativ neutră şi poate fi folosit de persoanele care îşi doresc să slăbească.

Spre deosebire de alte uleiuri, cel din seminţe de struguri are o textură diferită, astfel că la salate trebuie adăugat în cantităţi moderate. De asemenea, uleiul din seminţe de struguri este mai puţin volatil şi poate fi folosit la prăjit datorită punctului înalt de încălzire.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: ulei din seminţe de dovleac

Acest ulei se remarcă printr-o culoare şi aromă aparte, fiind bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, precum şi o cantitate importantă de zinc.

Din păcate, uleiul din seminţe de dovleac îşi pierde din valoarea nutriţională la temperaturi înalte, astfel că el poate fi folosit mai degrabă ca dressing pentru salate.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: ulei de măsline

Uleiul de măsline extra-virgin este îmbogăţit cu acizi graşi monosaturaţi, previne bolile de inimă, contribuie la scăderea colesterolului rău şi la reglarea colesterolului bun, fiind o bună sursă de vitamina E şi polifenoli. Nu este recomandată folosirea uleiului de măsline la prăjit, întrucât acesta îşi pierde proprietăţile.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: ulei de rapiţă

Uleiul de rapiţă presat la rece este bogat în Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, acizi graşi esenţiali pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a creierului. În plus, acest ulei conţine mai multă vitamina E decât uleiul de măsline şi rezistă la prăjit datorită punctului înalt de încălzire.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: ulei de in

Uleiul din seminţe de in are un gust distinctiv de alune, aroma sa fiind considerată o delicatesă în anumite părţi ale Europei. Este o bună sursă de Omega 3 şi acid alfa-linoleic, care poate ajuta în prevenirea bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral.

Totuşi, acizii graşi din compoziţia uleiului sunt mai greu de digerat decât uleiurile de peşte, în timp ce structura sa chimică se modifică rapid atunci când este expus temperaturilor înalte, el devenind rânced.

Uleiul de in are un termen de valabilitate de doar câteva săptămâni şi se păstrează la frigider. Se foloseşte doar ca dressing pentru salate, nu şi pentru gătit.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: ulei de avocado

Acest ulei a devenit extrem de popular în rândul nutriţioniştilor şi al medicilor dermatologi, el fiind folosit atât ca demachiant cât şi ca balsam pentru păr.

Bogat în acizi graşi monosaturaţi şi vitamina E, uleiul de avocado are un punct mai înalt de încălzire decât uleiul de măsline, astfel că poate fi folosit şi la gătit.