Cele mai periculoase produse alimentare

1 2 jpg jpeg

Din păcate, toate aceste produse alimentare sunt adevărate otrăvuri pentru organism şi ne afectează în mod evident sănătatea: numărul persoanelor obeze este într-o continuă creştere la fel ca şi cazurile tot mai numeroase de cancer, diabet, hipertensiune arterială şi alte afecţiuni derivate.

În cele ce urmează, îţi vom prezenta cele mai nocive produse alimentare de pe piaţă, pe care ar trebui să le eviţi şi chiar să le elimini complet din alimentaţie.

Cele mai periculoase produse alimentare: mezelurile

Mezelurile, bogate în chimicale şi grăsimi, reprezintă o cauză a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare tot mai dese în rândul populaţiei. De asemenea, în compoziţia acestor alimente se găseşte carne de calitate slabă, cum este cea dezosată mecanic.

Preparatele din carne (de exemplu, cârnaţi, salamuri, muşchiuleţ, jambon), dar şi pasta de mici şi carnea tocată, pot conţine şorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) şi aditivi alimentari pentru reţinerea apei (guma caragenan - E 407), coloranţi, carmin (E 120), polifosfaţi (E 452), amidon (E1.404) şi soia (făină, texturate proteice).

Cele mai periculoase mezeluri conţin şi multă apă, iar pentru a putea fi folosită în mezeluri, este nevoie de un gelifiant, E407, care reţine apa şi care este responsabil de apariţia cancerului colorectal, aşa cum demonstrează studiile recente. Mezelurile mai conţin multe grăsimi saturate care îngraşă şi cresc nivelul colesterolului „rău“.

Parizerul, de exemplu, este foarte nociv, deoarece conţine şorici şi slănină de porc în concentraţie de 80%, oase măcinate în carnea dezosată mecanic. Coloranţii şi E-urile care dau gust şi culoare nu lipsesc, cum sunt E250 şi E251, care dau nuanţa rozalie mezelurilor şi le face să arate delicioase şi sunt cancerigene.

Crenvurştii sunt şi ei foarte toxici, putând cauza toxiinfecţiilor alimentare, dacă nu sunt păstraţi cum trebuie. Pieliţe, grăsimi şi o cantitate mare de MDM (tocătură din resturi de carne de tot felul, cum sunt tendoanele, adică cea mai slabă carne în proteine) se găsesc în compoziţia lor, iar culoarea fragedă a crenvurştilor este dată de o gamă întreagă de E-uri.

Kaizerul şi şunca ţărănească se încadrează printre cele mai periculoase mezeluri, deoarece conţin o cantitatea foarte mare de coloranţi, urme de oase, şorici, tendoane, carnea fiind o raritate în aceste produse.

Cele mai periculoase produse alimentare: pâinea albă

Pâinea albă este unul dintre alimentele care ar trebui consumat cu moderaţie sau chiar exclus din dieta zilnică, întrucât conţine făină rafinată care, uneori, este albită cu clor şi este tratată cu bromură. Consumul de pâine cu acid bromic poate duce la dereglări renale şi ale sistemului nervos, disconfort digestiv şi chiar cancer.

De altfel, banala pâine albă mai este numită şi ,,alimentul gol'', întrucât conţine numai amidon pe care organismul îl transformă în zahăr şi grăsimi.

Cele mai periculoase produse alimentare: băuturile acidulate

Sucurile acidulate şi băuturile energizante nu au nici o valoare nutritivă, dimpotrivă. Acestea conţin cantităţi impresionante de zahăr, sirop de glucoză (atacă ficatul şi creşte glicemia) şi o varietate de arome artificiale.

Uleiul vegetal bromat (BVO) este un ingredient folosit de companiile producătoare de băuturi răcoritoare ca emulgator şi stabilizator încă din anii '30, în special în sucurile cu aromă de citrice, pentru a evita separarea acestora în timpul distribuţiei. Este un element controversat, deoarece este folosit şi la soluţiile ignifuge.

Este interzis în peste 100 de ţări (inclusiv în UE) deoarece afectează tiroida, faciliteză apariţia bolilor autoimune şi defectelor genetice, afectează organele şi procesul de creştere.

Cele mai periculoase produse alimentare: fructe şi legume modificate genetic

Pentru a rezista în faţa diverselor boli şi a dăunătorilor, unele legume şi fructe (porumb, papaya, roşii etc.) sunt modificate genetic. La animalele hrănite cu astfel de alimente s-au constatat afecţiuni ale tractului digestiv, tumori, defecte genetice, moarte prematură şi sterilitate. Astfel, Franţa, Austria, Germania, Grecia, Ungaria şi Luxemburg le-au interzis.

Cele mai periculoase produse alimentare: iaurt cu fructe

Deşi este o sursă bună de calciu şi vitamina D, unele iaurturi cu fructe pot conţine la fel de multe grăsimi şi zahăr precum o gogoaşă cu gem.

Aceste iaurturi conţin amidon modificat, coloranţi, aditivi, acidifianţi (cum este şi citratul de sodium), substanţe care nu aduc niciun beneficiu sănătăţii. Recomandat este să optezi pentru iaurturile simple, degresate, pe care le poţi aromatiza direct cu fructe proaspete.

Cele mai periculoase produse alimentare: margarina

Unele tipuri de margarină pe care le găseşti în comerţ conţin o cantitate însemnată de grăsimi trans, care sunt responsabile de creşterea colesterolului. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea margarinei cu unt, în cantităţi moderate, pentru a limita riscul apariţiei bolilor de inimă.

Cele mai periculoase produse alimentare: cerealele procesate

Spre deosebire de cele integrale, care sunt bogate în carbohidraţi şi fibre sănătoase, cerealele procesate sunt îmbogăţite cu zaharuri, arome artificiale, coloranţi şi aditivi alimentari care, în timp, pot provoaca modificarea indicelui glicemic, suprasolicitarea pancreasului şi apariţia obezităţii.

În plus, deşi sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale, valoarea nutriţională a cerealelor procesate este redusă. Astfel, o alternativă sănătoasă o reprezintă fulgii de ovăz, orzul, meiul combinate cu fructe proaspete şi seminţe.

Cele mai periculoase produse alimentare: semipreparatele

Glutamatul de sodiu este folosit ca aditiv alimentar, pentru a îmbunătăţi percepţia gustului acelui aliment. Aditivul se găseşte într-o gamă largă de produse, de la mâncare chinezească până la alimentele semipreparate.

Deşi glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o aromă naturală de industria alimentară, el se găseşte pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care să inducă în eroare consumatorul.

Pe lângă faptul că provoacă dependenţă, consumul în exces al aditivului poate avea diverse complicaţii pentru sănătate: presiune arterială mărită, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2.

Cele mai periculoase produse alimentare: produse de patiserie

Produsele de patiserie precum prăjiturile, plăcinta, biscuiţi, prafurile pentru prepararea cremelor, budincile şi unele îngheţate abundă în grăsimi trans, care măresc valabilitatea produsului şi pot fi folosite timp îndelungat. În plus, dau alimentelor gustul şi textura dorită.

Consumul de alimente ce au grăsimile trans duce la înfundarea arterelor, favorizând apariţia atacului de cord, cât şi a accidentului vascular cerebral.