Cele mai periculoase produse alimentare

1 2 jpg jpeg

Din p─âcate, toate aceste produse alimentare sunt adev─ârate otr─âvuri pentru organism ┼či ne afecteaz─â ├«n mod evident s─ân─âtatea: num─ârul persoanelor obeze este ├«ntr-o continu─â cre┼čtere la fel ca ┼či cazurile tot mai numeroase de cancer, diabet, hipertensiune arterial─â ┼či alte afec┼úiuni derivate.

├Än cele ce urmeaz─â, ├«┼úi vom prezenta cele mai nocive produse alimentare de pe pia┼ú─â, pe care ar trebui s─â le evi┼úi ┼či chiar s─â le elimini complet din alimenta┼úie.

Cele mai periculoase produse alimentare: mezelurile

Mezelurile, bogate ├«n chimicale ┼či gr─âsimi, reprezint─â o cauz─â a obezit─â┼úii ┼či a bolilor cardiovasculare tot mai dese ├«n r├óndul popula┼úiei. De asemenea, ├«n compozi┼úia acestor alimente se g─âse┼čte carne de calitate slab─â, cum este cea dezosat─â mecanic.

Preparatele din carne (de exemplu, c├órna┼úi, salamuri, mu┼čchiule┼ú, jambon), dar ┼či pasta de mici ┼či carnea tocat─â, pot con┼úine ┼čorici, gr─âsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) ┼či aditivi alimentari pentru re┼úinerea apei (guma caragenan - E 407), coloran┼úi, carmin (E 120), polifosfa┼úi (E 452), amidon (E1.404) ┼či soia (f─âin─â, texturate proteice).

Cele mai periculoase mezeluri con┼úin ┼či mult─â ap─â, iar pentru a putea fi folosit─â ├«n mezeluri, este nevoie de un gelifiant, E407, care re┼úine apa ┼či care este responsabil de apari┼úia cancerului colorectal, a┼ča cum demonstreaz─â studiile recente. Mezelurile mai con┼úin multe gr─âsimi saturate care ├«ngra┼č─â ┼či cresc nivelul colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť.

Parizerul, de exemplu, este foarte nociv, deoarece con┼úine ┼čorici ┼či sl─ânin─â de porc ├«n concentra┼úie de 80%, oase m─âcinate ├«n carnea dezosat─â mecanic. Coloran┼úii ┼či E-urile care dau gust ┼či culoare nu lipsesc, cum sunt E250 ┼či E251, care dau nuan┼úa rozalie mezelurilor ┼či le face s─â arate delicioase ┼či sunt cancerigene.

Crenvur┼čtii sunt ┼či ei foarte toxici, put├ónd cauza toxiinfec┼úiilor alimentare, dac─â nu sunt p─âstra┼úi cum trebuie. Pieli┼úe, gr─âsimi ┼či o cantitate mare de MDM (toc─âtur─â din resturi de carne de tot felul, cum sunt tendoanele, adic─â cea mai slab─â carne ├«n proteine) se g─âsesc ├«n compozi┼úia lor, iar culoarea fraged─â a crenvur┼čtilor este dat─â de o gam─â ├«ntreag─â de E-uri.

Kaizerul ┼či ┼čunca ┼ú─âr─âneasc─â se ├«ncadreaz─â printre cele mai periculoase mezeluri, deoarece con┼úin o cantitatea foarte mare de coloran┼úi, urme de oase, ┼čorici, tendoane, carnea fiind o raritate ├«n aceste produse.

Cele mai periculoase produse alimentare: pâinea albă

P├óinea alb─â este unul dintre alimentele care ar trebui consumat cu modera┼úie sau chiar exclus din dieta zilnic─â, ├«ntruc├ót con┼úine f─âin─â rafinat─â care, uneori, este albit─â cu clor ┼či este tratat─â cu bromur─â. Consumul de p├óine cu acid bromic poate duce la deregl─âri renale ┼či ale sistemului nervos, disconfort digestiv ┼či chiar cancer.

De altfel, banala p├óine alb─â mai este numit─â ┼či ,,alimentul gol'', ├«ntruc├ót con┼úine numai amidon pe care organismul ├«l transform─â ├«n zah─âr ┼či gr─âsimi.

Cele mai periculoase produse alimentare: b─âuturile acidulate

Sucurile acidulate ┼či b─âuturile energizante nu au nici o valoare nutritiv─â, dimpotriv─â. Acestea con┼úin cantit─â┼úi impresionante de zah─âr, sirop de glucoz─â (atac─â ficatul ┼či cre┼čte glicemia) ┼či o varietate de arome artificiale.

Uleiul vegetal bromat (BVO) este un ingredient folosit de companiile produc─âtoare de b─âuturi r─âcoritoare ca emulgator ┼či stabilizator ├«nc─â din anii '30, ├«n special ├«n sucurile cu arom─â de citrice, pentru a evita separarea acestora ├«n timpul distribu┼úiei. Este un element controversat, deoarece este folosit ┼či la solu┼úiile ignifuge.

Este interzis ├«n peste 100 de ┼ú─âri (inclusiv ├«n UE) deoarece afecteaz─â tiroida, facilitez─â apari┼úia bolilor autoimune ┼či defectelor genetice, afecteaz─â organele ┼či procesul de cre┼čtere.

Cele mai periculoase produse alimentare: fructe ┼či legume modificate genetic

Pentru a rezista ├«n fa┼úa diverselor boli ┼či a d─âun─âtorilor, unele legume ┼či fructe (porumb, papaya, ro┼čii etc.) sunt modificate genetic. La animalele hr─ânite cu astfel de alimente s-au constatat afec┼úiuni ale tractului digestiv, tumori, defecte genetice, moarte prematur─â ┼či sterilitate. Astfel, Fran┼úa, Austria, Germania, Grecia, Ungaria ┼či Luxemburg le-au interzis.

Cele mai periculoase produse alimentare: iaurt cu fructe

De┼či este o surs─â bun─â de calciu ┼či vitamina D, unele iaurturi cu fructe pot con┼úine la fel de multe gr─âsimi ┼či zah─âr precum o gogoa┼č─â cu gem.

Aceste iaurturi con┼úin amidon modificat, coloran┼úi, aditivi, acidifian┼úi (cum este ┼či citratul de sodium), substan┼úe care nu aduc niciun beneficiu s─ân─ât─â┼úii. Recomandat este s─â optezi pentru iaurturile simple, degresate, pe care le po┼úi aromatiza direct cu fructe proaspete.

Cele mai periculoase produse alimentare: margarina

Unele tipuri de margarin─â pe care le g─âse┼čti ├«n comer┼ú con┼úin o cantitate ├«nsemnat─â de gr─âsimi trans, care sunt responsabile de cre┼čterea colesterolului. Nutri┼úioni┼čtii recomand─â ├«nlocuirea margarinei cu unt, ├«n cantit─â┼úi moderate, pentru a limita riscul apari┼úiei bolilor de inim─â.

Cele mai periculoase produse alimentare: cerealele procesate

Spre deosebire de cele integrale, care sunt bogate ├«n carbohidra┼úi ┼či fibre s─ân─âtoase, cerealele procesate sunt ├«mbog─â┼úite cu zaharuri, arome artificiale, coloran┼úi ┼či aditivi alimentari care, ├«n timp, pot provoaca modificarea indicelui glicemic, suprasolicitarea pancreasului ┼či apari┼úia obezit─â┼úii.

├Än plus, de┼či sunt ├«mbog─â┼úite cu vitamine ┼či minerale, valoarea nutri┼úional─â a cerealelor procesate este redus─â. Astfel, o alternativ─â s─ân─âtoas─â o reprezint─â fulgii de ov─âz, orzul, meiul combinate cu fructe proaspete ┼či semin┼úe.

Cele mai periculoase produse alimentare: semipreparatele

Glutamatul de sodiu este folosit ca aditiv alimentar, pentru a ├«mbun─ât─â┼úi percep┼úia gustului acelui aliment. Aditivul se g─âse┼čte ├«ntr-o gam─â larg─â de produse, de la m├óncare chinezeasc─â p├ón─â la alimentele semipreparate.

De┼či glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o arom─â natural─â de industria alimentar─â, el se g─âse┼čte pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care s─â induc─â ├«n eroare consumatorul.

Pe lângă faptul că provoacă dependenţă, consumul în exces al aditivului poate avea diverse complicaţii pentru sănătate: presiune arterială mărită, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2.

Cele mai periculoase produse alimentare: produse de patiserie

Produsele de patiserie precum pr─âjiturile, pl─âcinta, biscui┼úi, prafurile pentru prepararea cremelor, budincile ┼či unele ├«nghe┼úate abund─â ├«n gr─âsimi trans, care m─âresc valabilitatea produsului ┼či pot fi folosite timp ├«ndelungat. ├Än plus, dau alimentelor gustul ┼či textura dorit─â.

Consumul de alimente ce au gr─âsimile trans duce la ├«nfundarea arterelor, favoriz├ónd apari┼úia atacului de cord, c├ót ┼či a accidentului vascular cerebral.