Cele mai periculoase dulciuri. Tentaţii pe care trebuie să le eviţi

1 2 jpg jpeg

Lipsa timpului ne împinge de multe ori să fim clienţi fideli patiseriilor, cofetăriilor şi supermarket-urilor pentru a ne lua doza de dulce de fiecare dată când avem nevoie. Lucru deloc înţelept, căci nu cunoaştem sigur ingredientele, cât de proaspete sunt ele sau dacă produsele conţin aditivi şi conservanţi, despre care se ştie cât sunt de periculoase organismului.

Cele mai periculoase dulciuri – zahărul, o substanţă periculoasă pentru organism

În zilele noastre, zahărul este una dintre cele mai periculoase substanţe de pe piaţa alimentară. Zahărul alb rafinat este obţinut din trestie sau sfeclă de zahăr, materii prime din care s-au eliminat toate vitaminele, mineralele, proteinele, fibrele, apa şi alte elemente sinergice. Aşadar, zahărul alb este un produs chimic fabricat industrial care nu se găseşte în natură şi deci, nu este potrivit pentru consumul uman.

Zahărul brut este o varietate macrogranulară, maronie, lipicioasă, obţinută prin simpla fierbere cu evaporarea apei din sucul de trestie de zahăr. Este un aliment sănătos, hrănitor şi foarte greu de găsit însă, mai ales în Occident. Aşa-zisul zahăr brun vândut peste tot nu este altceva decât zahăr alb rafinat amestecat cu melasă pentru gust şi culoare şi deci, nu este nici el sănătos.

Ca alternative la zahărul alb există alte zaharuri, precum fructoza, care se găseşte în fructe şi miere, lactoza, din lapte şi maltoza, din cereale. Acestea sunt substanţe naturale cu valoare nutriţională şi pot fi consumate cu încredere. Oricum, dacă vreţi ceva dulce şi sănătos, cum este o prăjitură, ar fi bine să fie preparată în casă, deoarece cantitatea de zahăr şi alte ingrediente este controlată.

Cele mai periculoase dulciuri – dulciuri pe care să le eviţi

Printre cele mai periculoase dulciuri din supermarket-uri se numără şi: brioşele, blaturile de tort din pungi, madlenele, acestea au termen de expirare foarte mare, deci conţin un număr prea mare de conservanţi. De la cofetărie trebuie evitate prăjiturile cu creme roz, verzi sau bleu. Plăcintele cu brânză sau fructe sunt de preferat celor cu cremă. Produsele de la patiserie nu sunt indicate deloc, conţin margarină, despre care se ştie că este cancerigenă. Dacă totuşi ai poftă, evită merdenelele cu brânză şi tot ce are cremă.

Deşi a intrat în obişnuinţa românului să iasă în parc şi să consume împreună cu copiii vată de zahăr, este bine de ştiut că aceasta este pe lista neagră a dulciurilor. Conţine 200 de calorii, pune la lucru pancreasul şi copiii se aleg, în timp, cu carii dentare.

Bomboanele sunt şi ele pe lista dulciurilor de evitat, deoarece nu au nicio valoare nutritivă, sunt derivate de zaharuri rafinate, deci foarte nocive organismului.