Cele mai periculoase combinaţii de alimente
Cea mai simplă regulă prin care poţi să ai grijă de sănătatea ta este să nu combini la o singură masă toate alimentele pe care le găseşti în frigider.
„Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care trage un semnal de alarmă asupra faptului că, prin asocierea greşită a alimentelor, riscăm să avem parte de probleme digestive severe. Nu combina niciodată la aceeaşi masă următoarele alimente dacă vrei să ai un stil de viaţă sănătos!
Află care sunt cei 5 carbohidraţi care te ajută să slăbeşti AICI
Cartofii, alături de carne, reprezintă o bombă calorică
Pentru a digera carnea, stomacul produce sucuri gastrice acide şi procesul este foarte lent. În schimb, pentru digerarea cartofilor se produc sucuri gastrice alcaline şi sunt digeraţi repede, necesitând enzime diferite.
„Dacă veţi consuma aceste alimente împreună, veţi provoca o lupta digestivă între enzimele concurente. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei”, afirmă nutriţionistul britanic Gillian McKeith, în cartea sa „Hrană vie pentru sănătate”.
Cam pe acelaşi principiu este şi combinaţia dintre paste şi carne. Deşi obţii o senzaţie de saţietate, combinaţia la aceeaşi masă a carbohidraţilor cu proteinele nu este benefică sistemului tău digestiv.
Celebrul mic dejun cu lapte şi cereale produce gaze
Aici vorbim tot despre carbohidraţi combinaţi cu proteine. Laptele se digeră foarte greu, iar, dacă la asta mai adaugi şi fulgi de porumb, efectul va fi de balonare, gaze, constipaţie, garantat. Să nu te gândeşti să adaugi fructe în lapte, pentru că fructele este bine să le consumi întotdeauna separat. Poţi să-ţi formezi obiceiul ca dimineaţa să consumi doar fructe proaspete, diversificând apoi în celelalte zile. La o oră după masă, ele folosesc enzime total diferite faţă de celelalte alimente pentru a se digera.
Nu uita nici de combinaţia de pâine, carne şi ouă unde ai o porţie dublă de proteine şi carbohidraţi care va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a se digera.
În plus, mare atenţie atunci când consumi orez! Evită să-l combini cu carne. Se potriveşte perfect alături de o porţie de legume.
Uite care sunt cele mai sănătoase fructe sărace în carbohidraţi AICI
Grăsimile se combină doar cu verdeaţă
Legumele care nu conţin amidon (salatele, rădăcinoasele, seminţele, ierburile, mirodeniile, uleiurile din nuci şi seminţe) pot fi asociate oricând cu proteine şi carbohidraţi în orice cantitate doreşti.
Evită întotdeauna să amesteci carbohidraţii (pâine, cereale, paste, orez, cartofi) cu proteinele (iaurt, pui, carne roşie, brânză, nuci, ouă, peşte).
Între masa de carbohidraţi şi cea de proteine ai nevoie de cel puţin o oră şi jumătate pentru a-i permite stomacului să digere masa. Dacă mănânci mai întâi proteinele, aşteaptă totuşi 3 ore pentru a mânca alimente cu carbohidraţi.