Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi zilnic

1 2 jpg jpeg

Aditivii alimentari sau E-urile sunt clasificate ├«n 24 de categorii, av├ónd o numerota┼úie specific─â. Cu toate c─â sunt autorizate pentru consum ├«n Uniunea European─â, exist─â studii care au ar─âtat c─â anumi┼úi aditivi pot prezenta riscuri pentru s─ân─âtate. ┼×i nutri┼úioni┼čtii ne atrag aten┼úia ┼či spun c─â nu este bine s─â facem exces de produse care con┼úin E-uri cu risc.

E-uri de care s─â ne ferim

- E 110 (Galben auriu) UNDE SE G─éSE┼×TE: ├«n unele conserve de pe┼čte, budinci, sucuri RISC: are poten┼úial cancerigen ┼či alergen - E127 (Eritrozina ) UNDE SE G─éSE┼×TE: ├«n unle sucuri, pr─âjituri, bomboane, dar ┼či ├«n compoturi RISC: provoac─â tumori ale glandei tiroide la ┼čoareci, posibil ┼či la om - E 950 (Acestsulfam K) UNDE SE G─éSE┼×TE: produse de patiserie, b─âuturi dietetice, produse de patiserie, gum─â de mestecat RISC: posibil cancerigen - E 251 (Nitrat de sodiu) UNDE SE G─éSE┼×TE: conserve de carne, mezeluri RISC: poate favoriza apari┼úia cancerului, ├«n special a celui de stomac - E 310 (Galat de propil) UNDE SE G─éSE┼×TE: unele uleiuri vegetale, unele preparate din carne RISC: poate provoca alergii ┼či poate cre┼čte riscul de cancer - E 102 (Tartazina) UNDE SE G─éSE┼×TE: ├«n unele supe instant, dulciuri, cereale, ├«n mu┼čtar RISC: poten┼úial cancerigen, poate favoriza apari┼úia muta┼úiilor genetice - E 122 (Carmoizina) UNDE SE G─éSE┼×TE: ├«n unele dulciuri, sosuri, produse de patiserie ┼či de brut─ârie RISC: poate agrava ADHD-ul, are poten┼úial cancerigen, este interzis ├«n Canada, Japonia, Norvegia, SUA

Controversa îndulcitorilor

Zaharina ┼či aspartamul sunt ├«ndulcitorii artificiali care, sus┼úin unele studii, pot avea efecte nocive asupra s─ân─ât─â┼úii. Astfel, dup─â unele cercet─âri, zaharina (care a fost primul ├«ndulcitor artificial) ar putea influen┼úa apari┼úia cancerului vezicii urinare.

Folosirea acesteia este interzis─â ├«n Canada. ├Än ceea ce prive┼čte aspartamul, acesta ar avea poten┼úial cancerigen (cre┼čte riscul apari┼úiei cancerului de s├ón ┼či al unor forme de leucemie) ┼či ar favoriza apari┼úia unor alergii ┼či a unor afec┼úiuni dermatologice.

Aten┼úie ┼či la mezeluri

Mezelurile care au mult─â sl─ânin─â ├«n compozi┼úie sunt de evitat, pentru c─â au un con┼úinut bogat de calorii, potrivit dr. Corina Zugravu, medic primar Igien─â ┼či Alimena┼úie, la Institutul de S─ân─âtate Public─â Bucure┼čti, Acestea favorizeaz─â ┼či depunerea de gr─âsimi pe interiorul vaselor de s├ónge.

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igien─â ┼či Alimenta┼úie, Institutul de S─ân─âtate Public─â, Bucure┼čti

Este periculos să prăjim, să punem la cuptor mezelurile, pentru că acestea conţin nitriţi, conservanţi care, la tratament termic exagerat, duc la formarea de nitrozamine, substanţe care pot fi cancerigene.

Dac─â m├ónc─âm mezeluri ├«n exces suntem predispu┼či la acumularea de kilograme ├«n plus, pentru c─â au un num─âr ridicat de calorii, dar pot favoriza ┼či apari┼úia constipa┼úiei, fiindc─â nu con┼úin fibre. ├Än timp, mezelurile pot duce ┼či la apari┼úia bolilor de inim─â, fiindc─â au mult─â sare (care cre┼čte tensiunea) ┼či gr─âsimi nes─ân─âtoase.