Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi zilnic

1 2 jpg jpeg

Aditivii alimentari sau E-urile sunt clasificate în 24 de categorii, având o numerotaţie specifică. Cu toate că sunt autorizate pentru consum în Uniunea Europeană, există studii care au arătat că anumiţi aditivi pot prezenta riscuri pentru sănătate. Şi nutriţioniştii ne atrag atenţia şi spun că nu este bine să facem exces de produse care conţin E-uri cu risc.

E-uri de care să ne ferim

- E 110 (Galben auriu) UNDE SE GĂSEŞTE: în unele conserve de peşte, budinci, sucuri RISC: are potenţial cancerigen şi alergen - E127 (Eritrozina ) UNDE SE GĂSEŞTE: în unle sucuri, prăjituri, bomboane, dar şi în compoturi RISC: provoacă tumori ale glandei tiroide la şoareci, posibil şi la om - E 950 (Acestsulfam K) UNDE SE GĂSEŞTE: produse de patiserie, băuturi dietetice, produse de patiserie, gumă de mestecat RISC: posibil cancerigen - E 251 (Nitrat de sodiu) UNDE SE GĂSEŞTE: conserve de carne, mezeluri RISC: poate favoriza apariţia cancerului, în special a celui de stomac - E 310 (Galat de propil) UNDE SE GĂSEŞTE: unele uleiuri vegetale, unele preparate din carne RISC: poate provoca alergii şi poate creşte riscul de cancer - E 102 (Tartazina) UNDE SE GĂSEŞTE: în unele supe instant, dulciuri, cereale, în muştar RISC: potenţial cancerigen, poate favoriza apariţia mutaţiilor genetice - E 122 (Carmoizina) UNDE SE GĂSEŞTE: în unele dulciuri, sosuri, produse de patiserie şi de brutărie RISC: poate agrava ADHD-ul, are potenţial cancerigen, este interzis în Canada, Japonia, Norvegia, SUA

Controversa îndulcitorilor

Zaharina şi aspartamul sunt îndulcitorii artificiali care, susţin unele studii, pot avea efecte nocive asupra sănătăţii. Astfel, după unele cercetări, zaharina (care a fost primul îndulcitor artificial) ar putea influenţa apariţia cancerului vezicii urinare.

Folosirea acesteia este interzisă în Canada. În ceea ce priveşte aspartamul, acesta ar avea potenţial cancerigen (creşte riscul apariţiei cancerului de sân şi al unor forme de leucemie) şi ar favoriza apariţia unor alergii şi a unor afecţiuni dermatologice.

Atenţie şi la mezeluri

Mezelurile care au multă slănină în compoziţie sunt de evitat, pentru că au un conţinut bogat de calorii, potrivit dr. Corina Zugravu, medic primar Igienă şi Alimenaţie, la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, Acestea favorizează şi depunerea de grăsimi pe interiorul vaselor de sânge.

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

Este periculos să prăjim, să punem la cuptor mezelurile, pentru că acestea conţin nitriţi, conservanţi care, la tratament termic exagerat, duc la formarea de nitrozamine, substanţe care pot fi cancerigene.

Dacă mâncăm mezeluri în exces suntem predispuşi la acumularea de kilograme în plus, pentru că au un număr ridicat de calorii, dar pot favoriza şi apariţia constipaţiei, fiindcă nu conţin fibre. În timp, mezelurile pot duce şi la apariţia bolilor de inimă, fiindcă au multă sare (care creşte tensiunea) şi grăsimi nesănătoase.