Cele mai bune alimente în caz de dureri articulare

1 2 jpg jpeg

Problemele articulare sunt inevitabile odată ce înaintăm în vârstă, spun experţii, însă dacă alegem cu atenţie alimentele din farfurie, putem să trăim sănătos, să ne ignorăm vârsta şi să ne simţim mereu tineri. Iată, aşadar, ce alimente ar trebui să consumaţi mai des pentru a preveni şi combate durerile articulare!

Uleiul de măsline extravirgin - Cercetătorii de la Universitatea din Catania (Italia) au efectuat teste de laborator pe cobai şi au inclus în alimentaţia lor uleiul de măsline. După opt săptămâni, oamenii de ştiinţă au constatat o creştere semnificativă a nivelului de lubricin, o proteină aflată în lichidul sinovial, responsabil pentru lubrifierea şi protejarea cartilagiior.

Deja recunoscut pentru grăsimile sănătoase pe care le conţine, uleiul de măsline conţine şi polifenoli care reduc inflamaţiile din întregul organism.

Kefir - În primul rand, pentru prevenirea problemelor cu articulaţiile avem nevoie de produse lactate. Din această categorie fac parte laptele dulce, lactatele acide (iaurt, sana, kefir etc.) şi brânzeturile. Lactatele sunt bogate în calciu şi vitamina D, fosfor şi magneziu, asigurând formarea şi întreţinerea unui os sănătos, ceea ce menajează şi facilitează funcţionarea articulaţiilor în timp.

Fiind bogate în grăsimi saturate şi colesterol, este recomandat consumul de lactate semidegresate sau total degresate, în special în cazul adulţilor.

Peştele - Peştele gras (macrou, hering, somon, ton, păstrăv) este bogat în Omega-3, care favorizează absorbţia calciului şi este un puternic antiinflamator. De asemenea, grăsimile sănătoase Omega-3 diminuează simptomele osteoartritei şi artritei reumatoide. Sunt o sursă bună de proteine pentru repararea articulaţiilor distruse.

Cireşele - Sunt bogate în antioxidanţi, în special antocianide, care ajută la prevenirea şi repararea efectelor negative cauzate de radicalii liberi. Flavonoizii prezenţi în cireşe inhibă inflamaţiile şi reduc nivelul acidului uric în articulaţiile dureroase.

Turmericul - O plantă cu efect de medicament împotriva inflamaţiilor şi durerilor cauzate de reumatism, turmericul îşi datorează calităţile curcuminei din compoziţie. Aceasta este o substanţă care produce în corp aceleaşi mecanisme de stopare a inflamaţiilor ca şi tratamentele medicamentoase de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Turmericul poate fi folosit sub formă de condiment în mâncare, dar trebuie asociat cu piper negru şi cu puţin ghimbir pentru un efect sporit. De asemenea, specialiştii recomandă suplimentele alimentare pe bază de turmeric.